6 въпроса, които ще променят живота ви


6 въпроса, които ще променят живота ви
Снимка: iStock/Guliver

Инстинктът ни кара да търсим отговори, но истината е, че въпросите са това, което най-много ни учи. Кой си мислиш, че си? Какво означава всичко това? Защо? Защо? Защо?

Правилният въпрос в точния момент може да промени хода на живота. Нещо повече - може да разбуни ума или да излекува гневно сърце. Въпреки че всяка ситуация може да генерира свои собствени въпроси, има няколко, на които е важно да си отговорите поне веднъж в живота. Те имат силата да преобърнат представите ви и да направят така, че да се почувствате по-сигурни в себе си, по-спокойни и по-щастливи. Ето кои са тези въпроси:

1. С кого прекарвате времето си?

Гьоте би казал: "Кажи ми с кого прекарваш времето си и аз ще ти кажа какъв си". С кого дружим и как оползотворяваме времето си влияе повече на това какви хора ще станем от всяко друго нещо. Защото хората, с които прекарвате времето си, влияят на това, което правите. Помислете за приятелите и колегите си - вдъхновяват ли ви, утвърждават ли ви или ви влачат надолу?

2. Мога ли да контролирам това?

Епиктет казва, че основната задача на философа е да прави разлика между това, което е под негов контрол, и това, което не е - какво зависи от нас и какво не зависи от нас? Губим невероятно количество време за последното и оставяме толкова много възможности на масата. Нашите действия, нашите мисли, нашите чувства... това зависи от нас. Всичко останало е нещо, което не можем да контролираме.

3. Как изглежда идеалният ви ден?

Ако не знаете как изглежда идеалният ви ден, как изобщо ще вземате решения или планове за осигуряване на идеалния живот? Важно е да си направите опис на най-приятните и удовлетворяващи дни от живота ви. Какво направихте? Защо ги харесахте? С кого бяхте? Сега бъдете сигурни, че вашата работа, личен живот, дори мястото, което сте избрали да живеете, ви отвеждат към целта, а не далеч от нея.

4. Да бъда или да правя?

Един от най-добрите стратези на миналия век, Джон Бойд, би попитал обещаващите млади служители под него: "Да бъдеш или да правиш? На кой път ще тръгнете?". Тоест, ще изберете ли да се влюбите в образа на това как изглежда успехът или ще се съсредоточите върху по-висша цел? Ще изберете ли обсебването над титлата си, броя на феновете, размера на заплатата или върху реалните, осезаеми постижения?

5. Ако не държа на себе си, кой ще го направи? Ако държа само на себе си, кой съм аз?

Алтернативният превод на тази последна част е "Ако съм само за мен, какво съм?" Отговорът е "най-лошият". Въпросът идва от Хилел Старейшина. Няма нищо лошо в това да искате да бъдете запомнени, да бъдете на върха, да имате всичко. Но, ако това е единственото, което искате, имате проблем. В искането за себе си и за другите винаги трябва да има баланс.

30 НАЧИНА КАК ДА ОБИЧАТЕ СЕБЕ СИ

6. Върша ли си работата?

Командата с три думи от Бил Беликик, Ник Сабан, Шон Пейтън, Джейсън Гарет: Свърши си работата. Та въпросът е: вършите ли си работата? Знаете ли изобщо каква е тази работа? Правите ли това, което ви доставя удоволствие? Вършите ли работата си с това чувство, или по-скоро сте безразлични към това, което правите?

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама