Вдъхновяващи цитати на Ерих Мария Ремарк


Вдъхновяващи цитати на  Ерих Мария Ремарк

Немският писател Ерих Мария Ремарк ни е завещал някои прекрасни мисли за живота, любовта и човешката природа. Ето и част от тях:

"Само когато окончателно се разделиш с един човек, започваш истински да се интересуваш от всичко, което го засяга. Това е един от парадоксите на любовта."

"Само нещастният знае какво е щастието. Светлината не блести, когато е светло. Тя свети в тъмнината."

"Никога не усложнявай нещо, което е просто. Това е една от най-големите житейски мъдрости, които съществуват. Много трудно приложима."

"Да се родиш глупав не е срамно, срамно е само да умреш глупав."

"Най-страшното е времето. Мигът, чрез който живеем, и който въпреки всичко не ни принадлежи."

"Това, което не можеш да получиш, винаги ти се струва по-хубаво от това, което имаш. В това се състои романтиката и идиотизма на човешкия живот."

"Съжаленията са най-безсмисленото нещо на този свят. Човек не може да върне, нито да поправи нещо. Иначе всички щяхме да бъдем светци. Целта на живота не е да ни прави съвършени. Съвършенството е за музеите."

"Само свободата си недей да губиш! Тя е по-ценна от любовта. Винаги обаче човек разбира това едва когато е късно."

"Помагай, когато можеш; направи всичко тогава – но когато е невъзможно вече да се помогне, забравяй! Обърни глава! Съвземи се! Състраданието е за спокойни времена. Не е за дни, когато рискуваш живота си. Погребвай мъртвите и поглъщай живота! Ще ти е нужен. Жалейката е едно, фактите са друго. Човек не скърби по-малко, ако вижда действителността и я приема. Само така ще остане жив."

"Днешните правила повеляват да се взема от живота колкото се може повече. А как ще го направиш, това си е лично твоя работа."

"Смел е само оня, който познава и страха."

"Какво може да даде един човек на друг, освен капка топлина? И какво може да е по-важно от това? Само не допускай близо до себе си никого. Ако го допуснеш, ще искаш да го задържиш. А в живота нищо не може да бъде задържано."

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама