Защо хората лъжат? Няколко основни причини


Защо хората лъжат? Няколко основни причини
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Лъжите ни придружават през целия ни живот. Често ги използваме, за да се предпазим от неприятни ситуации.

Но има хора, които лъжат през цялото време, просто защото това е заложено в характера им. Те дори  използват лъжите, за да манипулират хората. Хубаво е да се пазите от тях.

Представяме ви няколко основно причини, поради които хората често лъжат:

За да избегнат последствията

Лъжата е лесен начин да не бъдеш държан отговорен за действията си. Независимо дали сте разлели мляко или измамили съпруга си, лъжата ще ви спаси от всякакви неприятни ситуации. Но за колко време?

За да се харесат на хората

Някои хора лъжат, защото не знаят как да общуват правилно и просто казват това, което мислят, че хората ще искат да чуят. Става дума за постоянно търсене на одобрение. Но след като тази лъжа бъде разкрита, хората бързо ще се отдръпнат от тях.

За да получат това, което искат

Това е най-коварната лъжа. Хората лъжат, за да получат нещо материално или нематериално. Но това може да се нарече измама. Не е ли по-добре да постигнем нещо, защото сме положили усилия или сме се потрудили, а не защото сме лъгали?

НЯКОЛКО ПРИЗНАКА, ЧЕ ЧОВЕК Е САМОТЕН И СЕ НУЖДАЕ ОТ ПРОМЯНА

За да прехвърлят вината на друг

Лъжата е удобен начин да прехвърлите вината на някой друг, особено ако това е вашият конкурент. Това често се проявява в работата. Така че пазете се от колеги- измамници!

За да защитят някого

Когато някой скъп за вас човек има нужда от помощ, можете да излъжете за да го предпазите от лоши последствия. Също така, ако някой любим търси работа, може да си измислите някои неща за него, така че вашият приятел да е по-уважаван или харесван. Понякога лъжем с най-добри намерения. Но... все пак си е лъжа!

Лъжа, която да прикрие лъжата

Понякога лъжем толкова много, че сме забравили кое всъщност е истината и къде са лъжите. Ситуацията става смешна и малко глупава, когато не можем да си спомним какво сме казали и трябва да прикрием лъжата с лъжа.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама