7 ежедневни "джаджи", свързани с храната, които са измислени от жени


7 ежедневни "джаджи", свързани с храната, които са измислени от жени
Снимка: Getty Images

Знаете ли, че жените са измислили замразената пица и съдомиялната? Това са част от изобретенията, без които просто не можем да си представим ежедневието. Ето защо днес ще ви запознаем с няколко интелигентни жени и техният принос към хранителната индустрия.

Лилиан Гилбрет: Кофата за боклук с педал

Лилиан Гилбрет е известна със своите емблематични модификации на съществуващи изобретения. Едно такова е кофата за боклук с крачен педал, която насърчава хигиената и ограничава кръстосаното замърсяване от докосване на капака на кофата за боклук. Други значителни подобрения, направени от Гилбрет, включват инсталиране на рафтове във вратите на хладилника и улесняване на боравенето с отварачката за консерви.

Мисти Копланд: Първата цветнокожа балерина, приета в Американския балетен театър

Джоузефин Кокрайн: Съдомиялна машина

Джоузефин Кокрайн построява първата съдомиялна машина през 1886 г. Няколко години по-късно тя успява да привлече интереса на ресторантьорските предприемачи по време на панаир в Чикаго, но машината изживява своя връх едва през 50-те години на миналия век, когато става достъпна за домакинствата.

Нанси Джонсън: Машина за сладолед

Преди столетия, около началото на 1800, сладоледът се смятал за рядък десерт, на който се наслаждавали само богатите граждани и само при специални поводи. Благодарение на машината за сладолед на Нанси Джонсън това се променило. През 1843 тя кандидатства за патент за своя ръчно задвижван фризер за сладолед. Машината имала подвижна манивела и централна лопатка, която разбърква сместа наоколо.

Маргарет Найт: Хартиени торби с плоско дъно

Хартиените торбички преди са изглеждали като пликове или конуси, което означава, че не можели да стоят изправени върху плоски повърхности. Маргарет Найт променя това през 1868 г., когато изобретява машината, която прави хартиени торби с плоско дъно. Тя обаче получава патент за него едва през 1871 г. след кратка битка с Чарлз Анан, който е видял дизайните ѝ и е получил патент, без да даде подходящо доказателство.

Роуз Тотино: Замразена пица

Роуз Тотино и съпругът ѝ открили магазин за пица за вкъщи в Минеаполис през 50-те години на миналия век. Успехът на начинанието се разширил до ресторант за сядане и точно там започнали да предлагат замразени пици, които клиентите да носят вкъщи и да си пекат. През 1962 г. замразените пици на Тотино започват да се произвеждат масово и тя продава бизнеса си на Pillsbury, като става първата жена корпоративен вицепрезидент на компанията.

Мелита Бенц: Хартиени филтри за кафе

Мелита Бенц, домакиня, е сметнала, че почистването на кафеварката и платнените филтри, използвани по това време, е изключително досадно. Затова тя решава да намери нов начин за филтриране на кофеиновата напитка. След няколко теста, тя решава да вземе чаша с калай и да пробие няколко дупки в нея. После добавя лист хартия от тетрадката на сина си, филтрира напитката и резултатът е невероятен. Мелита регистрира патента през 1908 година и скоро след това започва собствен бизнес. Години по-късно, по време на Първата световна война, компанията се сблъсква с много трудности, но успява да се развие въпреки всичко и към днешна дата е доста успешна.

Рут Грейвс Уейкфийлд: Шоколадови бисквити

Не на последно място е Рут Грейвс Уейкфийлд, която „случайно“ създала бисквитки с парченца шоколад. Това било през 1930 - Рут решила да приготви партида бисквитки за гостите, отседнали в нейния хан, обаче открила, че какаото ѝ е свършило. Вместо това тя добавила блокче полусладък шоколад Nestle, дадено ѝ от Андрю Нестле, мислейки, че ще се разтопи равномерно в тестото.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама