Мисти Копланд: Първата цветнокожа балерина, приета в Американския балетен театър


Мисти Копланд: Първата цветнокожа балерина, приета в Американския балетен театър
Снимка: Getty Images

Мисти Копланд е израснала в Южна Калифорния през 80-те години. Тя има 5 братя и сестри, така че често ѝ се е налагало да се състезава за внимание. Мисти била срамежлива и тиха като дете, но се научила да прави колела и стойки на ръце и се преструвала, че ги изпълнява пред публика. Тя си представяла дори и аплодисментите.

В средното училище Мисти решила да се пробва в тренировъчния отбор - вид танцова група. Тя искала да бъде капитан. Голямата ѝ сестра била звезда в същия отбор, а майка ѝ била професионална мажоретка.

Кристина Кок: Първата жена, която ще полети към Луната

Мисти дала всичко от себе си на прослушването и удивила треньорката, която била бивша балерина. Тя веднага разбрала, че Мисти има дарба, съответно предложила на момичето да говори със Синди Брадли, учителката по балет. Синди също успяла да види таланта на малката красавица и ѝ предложила безплатни уроци.

Уроците били изтощителни, но всеки скок и пирует изпълвал Мисти с радост. След два месеца тя танцувала на пуанти — на върховете на пръстите си — умение, което на повечето танцьори отнемало години, за да овладеят. Няколко месеца по-късно получила главна роля в „Лешникотрошачката“.

Междувременно Мисти и семейството ѝ живеели в мотелска стая. Пътуването с автобус до балетното студио отне часове, затова майката на Мисти ѝ казала, че трябва да се откаже от уроците по балет. Мисти била съсипана, докато Синди не разговаряла с майка ѝ, убеждавайки я да пусне малката балерина да живее с нея през седмицата, за да може да продължи уроците си и да се прибира вкъщи през уикендите. Майката на Мисти се съгласила. Танцорката ставала все по-добра и по-добра, заслепявайки публиката с уменията си.

Мисти била първата чернокожа жена, която станала главна танцьорка в Американския балетен театър. Кариерата ѝ в компанията започнала през 2000 година, когато е поканена да се присъедини към взискателната програма за обучение на млади танцьори. През 2001 г. тя станала член на кордебалета и започнала да участва в големи групови сцени. По това време тя беше единствената чернокожа жена сред 80 балерини и балетисти.

С по-тъмната си кожа, нежни извивки и мускулесто тяло Мисти се откроявала. Тя не позволило това да застане на пътя ѝ. „Можеш да бъдеш това, което си. Не е нужно да изглеждате като човека до вас.“ казвала Мисти. Тя вдъхновила хора от различни среди да се занимават с балет, а в света на танците това явление е наречено „Ефектът Мисти“.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама