Божана Славкова създава yarn bombing, вдъхновена от природата


Божана Славкова създава yarn bombing, вдъхновена от природата
Снимка: Личен архив

"Прегърната природа" е бъдеща арт инсталация на младия и креативен артист Божана Славкова, която повдига важни и наболели въпроси за "бързата мода", сечта на градските дървета и горите. Макар че е на 16 години, тя е предприела страхотна инициатива и показва добър пример със загрижеността си за природата и предприетите от нея действия! В подкрепа на идеята ѝ застава и Община Бургас. За да се осъществи проектът ѝ, е необходима суровина - а именно неизползваеми пъстри и светли дрехи, плетива, прежди и стари платове, на които да се даде нов "живот" под формата на градско изкуство с кауза. Накрая дрехите ще бъдат предадени за рециклиране. Кампанията е в ход до 15 юни 2021 година. Може да се включите и като доброволец като пишете на "Прегърната природа". Вижте какво сподели тя пред нашите приятели от Успелите.

Божана, разкажи ни как се зароди идеята за екологичната арт инсталация?

Идеята се зароди около протестите за Пирин, но тогава така и не се осъществи. Прероди се в друг вид покрай участието ми в Able Mentor. С помощта на менторката ми Яна Янкова, която е архитект, дооформих това начинание в ума си и в момента го осъществяваме. По принцип имам интерес към екологията и действам в тази посока, но също съм и млад артист, творящ в различни сфери на изкуството като литература, музика, кино. Смятам, че то е най-добрият начин да въздействаме на обществото. Досега не съм правила арт инсталация, но формата много ми харесва, защото арт инсталацията няма как да бъде избегната от хората, тя сама отива при тях!

Какво е yarn bombing и защо реши да го приложиш точно върху дървета?

Yarn bombing-ът e вид графити, изплетени на една или две куки (може да са изплетат и по друг начин), оплетени около нещо, намиращо се най-често в градската среда (наистина може да бъде каквото и да, елемент от градската, домашната среда или природата).

Част е от DIY движението (DIY = do it yourself, "направи го сам") и превръща един занаят, практикуван по цял свят от бабите и майките ни, в изкуство, изкарвайки навън домашното и недооценяваното - доказвайки, че всеки може да е творец и да гледа на света по един по-цветен и мек начин. Yarn bombing-ът придава смисъл на нещата, които е опаковал, а те най-често са невзрачни и подминавани вещи от всекидневието, придава им живот с цвета си, разказва история чрез плетката. Точно това искам да направя – да разкажа историята на градските дървета и да покажа колко са важни, пъстри с истории, че са истинско богатство за градовете, защото са незаменима част от градската екосистема, предпазвайки ни от „топлинни острови“, шум, фини прахови частици и много други минуси на градовете.

Също така този вид улично изкуство е практикуван основно от жени, които по много майчински начин искат да внесат уют и обич в околната си среда. С това правя паралел със страданията на жените, които работят в ужасни условия, за да обслужват капризите на потребителите на "бързата мода".

Не на последно място, мисля, че след отчуждението, породено от пандемията, са ни нужни точно тези цвят и топлина, чрез които да видим градовете си в по-друга светлина! Искам и да създам общност чрез плетенето, защото то е доказано като стара традиция за сближаване.

Звучи много интересно да "облечеш" дървета. Има ли някаква вреда за дърветата и колко време стоят на тях "дрешките" им?

Да, интересно е! Ние не искаме да ги скрием и ограничим, както понякога правят дрехите, а да ги изразим чрез тях, да им придадем по-човешки образ.

За вредите – напълно съм наясно с вредите, които yarn bombing-ът може да причини и имах опасения в началото на проекта. Но имаме експертното мнение на арбористи, тъй че да не причиним никаква вреда на дърветата. Плетките няма да са поставени плътно, за да не им пречат.

Предвиждаме да ги оставим за кратко – месец и половина, максимално два, но ако забележим каквито и да било проблеми с дърветата, ще махнем „дрешките“ по-рано.

Какво искаш да постигнеш чрез кампанията?

Да обърна внимание на отношението на хората към природата и градовете. С "Прегърната природа" засягам екологични проблеми като "бързата мода", сечта на градски дървета и гори, замърсяването. Искам да подаря цвят на град Бургас и да свържа хора в кауза. Също така цел е новото поколение, от което съм част и самата аз, да се научи да плете, да използва ръцете си за нещо друго освен телефони! И да си припомни да обича природата, да разбере, че тя е навсякъде около нас, че всички сме вплетени.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама