Цветанка Ризова: Спрях да правя неща, които трябва


Цветанка Ризова: Спрях да правя неща, които трябва
Снимка: BTV

Не знаем дали фразата "Няма глупави въпроси" е вярна или не. Но знаем, че има умни въпроси. Защото сме ги чували – задава ги Цветанка Ризова в публицистичните си предавания вече толкова години. Поговорихме с водещата на "Лице в лице" и научихме кой е единственият човек, на когото разрешава да я разпитва, кого нарича "жалки хорица", как изглежда, когато е ядосана, и дали "спори" с телевизора.

Вярвате ли в максимата за "Всички гледни точки" или за вас журналистиката е много повече субективна професия?

Не е въпрос на вяра, а на необходимост. Ние не сме възпитатели на нашите зрители, не сме детски учители, та да им показваме само това, което е добро и красиво според нас. Журналистът кани и добри, и почтени, и зли, и подли герои. Защото те са сред нас и съществуват. А зрителят сам прави преценка. "Всички гледни точки" за мен означава всички герои на деня – в студиото.

Има ли голяма жертва, която сте правили в името на работата?

Голяма, сакрална, единствена жертва – не. Но правя всекидневни и малки – да понасям нездравото любопитство, да чета фантасмагории, лъжи, долнопробни измишльотини, неверни и нараняващи съчинения за себе си. Да виждам как, докато съм се разхождала, докато съм се радвала на нещо, някой си ме е снимал и после разпращал снимките по жълтата преса. Това е отвратително, мерзко. Тези хорица наистина са жалки. Те не са изпитали своето удоволствие, тяхната утеха е да отнемат чуждото, да са зрители, вместо герои дори и на собствения си живот. Някакъв вид жертва е да четеш невярна версия за себе си. С това не се свиква, но може мъничко да се примириш.

Има ли задачи, които си налагате изцяло волево, само защото трябва?

Не. Отдавна спрях да правя неща, които трябва. Правя неща, които искам.

Случвало ли ви се е да ви разплаче работата?

Да. Най-голямата ми слабост са децата. Обожавам ги. Изпитвам огромна любов към тях, никога не ме дразнят. Та... плача, когато говоря за детско страдание. И колкото по-невъзможно е да бъде излекувано, толкова повече се смазвам.

Как изглежда ядосаната Цветанка Ризова?

Мълчалива, намръщена, неконтактна, притихнала.

За какво да внимаваме в този момент, какви са най-правилните действия?

Това, което може да си позволи един човек към мен, за друг е забранено. Това, което ме радва от един човек, е в състояние да ме натъжи от друг. Хората имат различни роли в живота ми.

Кой е най-досадният въпрос, който са ви задавали?

"Кажи за някой смешен гаф в предаването."

Музиката, която ви кара да подскачате и да си припявате?

Много обичам хубавата музиката. И много обичам да танцувам. Имам еклектичен вкус и съм фен на различни стилове. Но когато аз си пускам музика, винаги слушам рок. Колкото по-тежък, толкова по-добре. Понякога прозорците на колата треперят от силата на звука. Това е единствената музика, която ми е подходяща, и когато съм тъжна, и когато съм радостна.

Случвало ли ви се е да заспивате на нещо скучно – филм, предаване, статия във вестник?

Рядко заспивам пред телевизора. И никога не гледам скучни неща. При толкова много ТВ програми, книги, спектакли нямам нито един мотив да се изтезавам със скучни неща.

НАУЧЕТЕ ТУК КОЕ Е НАЙ-ГУЗНОТО Ѝ УДОВОЛСТВИЕ!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама