Джоузефин Кокрейн: Жената, изобретила миялната машина (ВИДЕО)


Джоузефин Кокрейн: Жената, изобретила миялната машина (ВИДЕО)
Снимка: Instagram

Джоузефин Гарис е родена на 8 март 1841 в окръг Ащабула, Охайо. След като майка ѝ починала, а сестра ѝ се изнесла, тя живеела сама с баща си, Джон Гарис, като прекарали известно време във Валпараисо, Индиана.

След завършване на гимназията, Кокрейн се омъжила за 27-годишния Уилям Кокрейн. Тя приела името на съпруга си, но предпочела да го пише с „е“ в края (Cochrаne), което се превърнало в спорна точка с неговия семейство.

Как се стигнало до миялната машина

Младото семейство се радвало на натоварен социален живот и често се забавлявало. След едно събитие един от слугите, които били отговорни за миенето на чинии, без да иска счупил някои от наследствените ѝ съдове. След като разбрала какво се е случило, Кокрейн била бясна и забранила на слугите да пипат порцелана. И така, на сутринта след всяка вечеря тя сама миела и прибирала чиниите.

Вижте още: Любовни хроники: Ирис и Карл Апфел

По-късно тя се вдъхновила да проектира и конструира първия модел на своята съдомиялна машина с помощта на местен механик. Тя я нарекла „съдомиялната машина Кокрейн“, която се оказала първото механично устройство, което използва водно налягане.

След като получила патент на 28 декември 1886, Джоузефин е отличена за футуристичното си изобретение на Световното колумбийско изложение през 1893 в Чикаго и е удостоена с една от най-високите награди за „най-добра механична конструкция, издръжливост и адаптация“. След като новината се разпространила, тя получила толкова много поръчки за машината, че отворила малък производствен бизнес, „Garis-Cochran“, който започнал производство през 1897.

На 73-годишна възраст Джоузефин все още лично продавала машините си през 1912, но починала през 1913 година. През 1916 нейната компания била закупена от Hobart, която в последствие станала KitchenAid, а сега е Whirlpool.

Вижте още: Кити Спенсър: Племенница на принцеса Даяна и една от най-стилните аристократки (СНИМКИ)

Кокрейн се счита за изобретателка на миялната машина, а през 2006 година тя е въведена в Националната зала на славата на изобретателите, която се намира в Северен Кантон, Охайо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама