Елена Николай: Българката с най-великото мецосопрано на XX век


Елена Николай: Българката с най-великото мецосопрано на XX век
Снимка: Instagram

Елена Николай е истинска легенда в музикалния свят, всепризнат талант, а гласът ѝ е обявен за най-великото мецосопрано на XX век. На 17 години тя вече е примадона на миланската Ла Скала, 23 сезона - на Сан Карло в Неапол и още толкова на Арена ди Верона.

Коя е Елена Николай?

Елена Николай е родена на 24.01.1905 година в Церово, Пазарджишка област под името Стоянка Савова Николова. Без съмнение това е най-голямата оперна певица, с която България може да се похвали. 

Майка ѝ Парашкева е крехка и много бедна жена от пазарджишкото село Церово, като се прехранва като прислужница в Самоков. Освен това е вдовица, тъй като мъжът ѝ, бащата на Стоянка, умира малко след раждането на детето, затова едва свързва двата края. Добре че точно по това време се появява един добър човек - големият педагог и певец Иван Вульпе, който се съгласява да подготви момичето безплатно за изпитите в Консерваторията.

Вижте още: Любовни хроники: Антипатриархалният брак на Никола Танев и Миша Георгиева

Пътят към върха

Младата Стоянка завършва Американския колеж в София и въпреки че разполага с изключителни гласови възможности, не е приета да учи в Консерваторията. Крайно разочарована, пътят ѝ я отвежда в САЩ, където за кратко учи философия. След изключително авантюристичен път към Италия е приета в Академия „Джузепе Верди“ първа сред всички кандидати и получава държавна стипендия. Конкурсът е бил изключително труден - 70 кандидати само за три места: едно сопрано, един тенор и едно мецосопрано. Тя печели първото място.

По време на следването си Стоянка живее в крайна бедност и понякога се случва да се храни веднъж на два дни, но никой не разбира за това. Още тогава тя притежава кралска гордост и достойнство – нещо, заради което по-късно получава прякора си „Лъвицата”. Голямата мечта на Стоянка е един ден да пее с „безсмъртния“ Пертиле и още докато учи, научава всички мецосопранови роли, които се пеят в италианските театри.

Псевдонимът си „Елена Николай” получава след провал на неин спектакъл в Малта. Тя извивала глас като Магдалена в "Риголето", но не успяла да синхронизира пеенето си с квартета на финала. Когато се връща в Милано и разказва на своя професор какво се е случило, той и един възрастен импресарио веднага решават, че незабавно трябва да смени името си.

Тогава я кръщават Елена, защото прилича на Черногорската царица, а Николай идва от фамилията Николова. Новото име ѝ донася невероятен късмет. Кариерата ѝ тръгва стремглаво нагоре, белязана от две щастливи „случайности“. Замества звездата Пирацини в „Джоконда“ и се превръща в любима партньорка на Пертиле.

Вижте още: Мери Андерсън: Жената, изобретила чистачките за кола (ВИДЕО)

Елена достойно защитава своя прякор „лъвицата”. Тя е единствената, пред която Мария Калас се разтреперва, само щом я види. А големият обществен скандал, разразил се във фоайето на „Ла Скала“, показва лютия ѝ български нрав. Там Елена си позволява да удари шамар на най-големия музикален критик на Италия, Абиати, пред стотици хора, защото си е позволил публично да обижда родната ѝ страна. За което я уволняват, но обществеността и публиката принуждават директорите на „Ла Скала“ да коленичат пред нея, само и само да се върне в театъра. На вратата на нейната гримьорна и до днес стои златна табела „Тук се обличаше за спектакъл в продължение на 17 сезона великата Николай”.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама