Иранката Наргес Мохамади спечели Нобеловата награда за мир


Иранката Наргес Мохамади спечели Нобеловата награда за мир
Снимка: стоп кадър

Лишената от свобода активистка Наргес Мохамади спечели тазгодишната Нобелова награда за мир. Тя беше отличена заради борбата ѝ срещу потисничеството на жените в Иран, предаде "Асошиейтед прес".

Председателката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен обяви днес наградата в Осло.

Мохамади е деветнадесетата жена, която печели връчваната от 122 години награда. В парично изражение Нобеловите награди носят на лауреатите 11 милиона шведски крони (около 1 милион долара). По време на церемониите по награждаването през декември победителите получават също 18-каратов златен медал и грамота.

Коя е Наргес Мохамади

Родена през 1972 г. в Занджан, Северозападен Иран, Наргес Мохамади е учила физика, преди да завърши инженерство. Паралелно се захваща и с журналистика, като работи за реформаторски вестници. През 2000 г. се присъединява към Центъра за защита на човешките права, основан от Ширин Ебади, носителка на Нобелова награда за мир за 2003 г. Тя се бори специално за отмяната на смъртното наказание.

"Наргес имаше възможността да напусне страната, но винаги е отказвала. Тя се превърна в гласа на безгласните. Дори в затвора не забравя задълженията си и ни осведомява за положението на затворниците", заявява Реза Мойни, ирански правозащитник, който живее в Париж и я познава добре.

Мохамади беше задържана от май 2015 г. до октомври 2020 г. за "създаване и ръководене на незаконна група", призоваваща за отмяна на смъртното наказание. По-късно тя е била осъждана на бой с камшик и години затвор за "пропаганда срещу режима", "бунт" и "посегателство срещу националната сигурност". 

Мохамади се бори срещу задължителното покриване на косите на жените, порицава сексуалните злоупотреби в ареста и продължава неуморно борбата си, дори и зад решетките на затвора Евин в Техеран, където беше затворена преди повече от година. Според организацията "Репортери без граници" тя е жертва на "истински съдебен тормоз".

Наргес "е най-решителната личност, която познавам", заяви съпругът на 51-годишната активистка Таги Рахмани, който от 2012 г. е бежанец във Франция заедно с техните близнаци, които днес са 17-годишни.

Вижте още: Кристина Кок: Първата жена, която ще полети към Луната

Какво означава наградата ѝ за жените в Иран

Решението да се присъди Нобеловата награда за мир на Мохамади е изпълнено със символика, особено в момент, когато движението "Жена, живот, свобода" разтърсва Иран от повече от година. Протестите, започнали след смъртта на младата кюрдка Махса Амини, починала след задържане от нравствената полиция за неправилно носене на забрадката си, бяха потушени с кръв. Според Мохамади обаче промяната е "необратима".

"Движението ускори процеса" на установяване на свобода, равенство и демокрация, заяви тя в отговор на писмени въпроси на АФП. Освен това то "отслаби основите на властта на деспотичното религиозно правителство", смята тя.

Два месеца преди началото на протестите в Иран на 16 септември 2022 г., Мохамади е публикувала в акаунта си в приложението "Инстаграм", управляван от семейството ѝ, текст, в който заявява, че отхвърля задължителното носене на забрадка, припомня АФП.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама