Жени Калканджиева за колекцията си за дами 45+: Жената е красива на всяка възраст


Жени Калканджиева за колекцията си за дами 45+: Жената е красива на всяка възраст
Снимка: ПР

Сигурни сме, че всички сте чували името Евгения Калканджиева. Носителка на титлата "Мис България" 1995, тя е посветила живота си на красотата, на модата и на агенцията си Visages. Наскоро 48-годишната Жени представи колекцията си за дами 45+, която е направена в сътрудничество с приятелка ѝ Надежда Неева. Тя ни сподели, че са се опитали да създадат модели, с които да покажат, че жената може да бъде малко по-разчупена, да изглежда по-свежо и младежки без пластични интервенции. А относно възрастта, за която някои се притесняват: "Нашата красота не е отвън, а отвътре заради мъдростта, която носим в себе си".

Как се роди идеята за първото ви ревю, посветено на жени 45+?

Както може би знаете, от дълги години правим календари с модели от модната ми агенция Visages. Мои близки ме питаха защо все участват млади и красиви момичета, а не по-зрели дами като тях. И така започнахме да обсъждаме, че наистина в България жената има нужда да бъде малко по-харесвана, по-уважавана от обществото. Защото, когато влезе в тази възраст, настъпи менопаузата, на някои това им се отразява депресиращо, някои го преживяват доста по-тежко, отколкото други. И така ни хрумна да заснемем календар с жени 45+. По време на фотосесията съветвах участничките, които преди не са се занимавали професионално с това, как да позират, какви стойки да заемат, да са малко по-разчупени, да имат повече самочувствие. Покрай тези снимки с моята приятелка Надежда Неева решихме да направим модна колекция и ревю с по-зрели дами. Ревю, в което жената да може да бъде облечена дори по-дръзко, без да изглежда нелепо или комично.

Как трябва да се облича една жена след тази възраст?

Колекцията ни като цяло е по-разчупена, спортно-елегантна. Повечето жени след 45 започват да се обличат повече в черно, по-отбрано, защото се притесняват от възрастта си и знаят, че вече има някои места от телата им, които трябва да бъдат прикрити. И понеже масовата мода е направена повече за хора с идеални фигури, ние решихме да създадем такава колекция, в която да покажем как може една жена да бъде облечена цветно, екстравагантно, по-артистично, като съумяхме да направим такива дрехи, които да прикриват там, където се налага.  Изключително съм горда от дамите, които участваха в ревюто - Галина Бел например е на 60 години. В началото се притеснявах, че ще се срамуват да се покажат на сцената, но останах изненадана, че всички се включиха с голямо желание и сякаш това ревю им приповдигна духа.

Мислите ли да създадете нова колекция за дами 45+?

O, да. Дрехите веднага се изкупиха, като повечето от дамите, които участваха в ревюто. Те наистина се харесаха в тях и даже имаше такива, които бяха изненадани, че определени цветове и кройки всъщност им отиват. За мен, когато става въпрос за мода, е важно да се пробва, да се експериментира. Ние вкарахме повече цвят в облеклото, флорални елементи. За цялата колекция сме използвали качествени материи като коприна например. Моделите са допълнени и с аксесоари - бижута, чанти, шалове. Искахме да покажем, че жената може да бъде малко по-разчупена, да изглежда по-свежо и младежки без пластични интервенции.

Какво би казала на всички дами, които се притесняват от възрастта си?

Жената няма възраст. Тя е красива на всяка една възраст. Не трябва да се притесняваме, а да сме горди с годините си – от това, че сме майки, че сме отгледали деца, че сме успели в професиите си. Нашата красота не е отвън, а отвътре заради мъдростта, която носим в себе си.

Какво мислиш за корекциите, на които се подлагат все повече жени?

Разбира се, нямам нищо против тях. Всяка жена може да оправи това, което смята за недостатък в себе си, за да се чувства добре и да има самочувствие. Просто мисля, че в България малко прекаляваме на тази тема. Много от жените си правят еднакви устни, еднакви носове, големи гърди, опъват си лицата… Смятам, че всяка жена трябва да има своя индивидуалност и да бъде дори горда от бръчките си. Все пак те са се появили от нашия житейски път. Бих искала всяка жена да търси своята индивидуалност и да я показва, а не да изглежда като всички останали. Или пък да се прави на много по-млада, отколкото е, защото ясно си личи, че не е. Така най-много да изглежда смешна – в очите на децата си, на мъжете, в очите на останалите жени. Според мен всяка корекция трябва да бъде премерена, с мярка, със стил и да се търси индивидуалността.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама