Жените бойци на Украйна: Трудните времена създават силни хора


Жените бойци на Украйна: Трудните времена създават силни хора
Снимка: Facebook/Олена Білозерська

Жените, униформени и цивилни, заемат централно място в усилията за противодействие на руската агресия от 2014 г насам, когато Москва реши да анексира Крим. Към днешна дата жените съставляват почти 10% от украинските въоръжени сили, служат заедно с мъжете на бойни позиции и имат „равни права“ с колегите си от мъжки пол съгласно закон от 2018 г. От 2019 година те имат право да учат във военни колежи, за да могат да се борят за по-високи звания.

Отминаха дните, когато една жена управлява ракетна установка, но в документите е вписана като лекар, защото правилата от съветската ера не позволявали на жената да заема позиции, които биха могли да компрометират репродуктивното ѝ здраве.

Традиционните норми за пола в Украйна бяха силно разклатени благодарение на младите жени, които се оказваха в епицентъра на опасността, често като доброволци. Толкова много, че дори ветерани от Световните войни излязоха с искане за признание и подкрепа на дамите, които служат.

 

Конфликтите в Източна Украйна, които ескалираха през последните дни, принудиха около 1,5 милиона жени да напуснат домовете си, за да бъдат на фронтовата линия. Армията на Украйна предостави на жените право да се сражават на бойни позиции през 2016 г. Промяната в политиката дойде благодарение на усилията за лобиране на жени ветерани като Олена Билозерска, снайперистка, която служи като доброволец в много от горещите точки на Източна Украйна между 2014 и 2016 г. Към днешна тя отново е на първите фронтови линии:

„През първите две години на войната бойците на фронтовата линия бяха много изненадани, когато видеха жена. В доброволческите батальони всеки боец е свободен. Всеки командир знае, че ако има жена боец, която иска да се бие на фронтовата линия и той не ѝ позволи, ще загуби много мотивиран човек, който ще отиде другаде. Ако едно момиче или жена иска да се бие, тя ще се бие.“, казва Билозерска в документалния филм „Невидим батальон“, който предизвика по-широк разговор за ролята на жените в армията и нуждите на жените ветерани.

Олена Билозерска е получила забележителните си умения на снайпер в горите на Киев. Тя е обучавана от съпруга си, ветеран от армията, който е предвидил конфликта с Русия десетилетие предварително. Първият път, когато се появила на фронта, колегите ѝ се чудели дали не е лекар. Днес репутацията ѝ я изпреварва и я прави редовна мишена на руските тролове онлайн.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама