Жените с черни сърца: Гангстерките на Италия


Жените с черни сърца: Гангстерките на Италия
Снимка: iStock

Мъжете от край време доминират историята на организираната престъпност. През последните 25 години обаче нараства дебатът за ролята на жените в италианските (а и не само) мафии. Въпреки високопоставените позиции на дамите в италианските мафиотски кланове, тяхното професионално развитие невинаги е символ за „женска еманципация“, а по-скоро функционална експлоатация от клана, когато ресурсите са ограничени по време на криза. Вече ви запознахме с някои от най-известните гангстерки на Северна Америка, а днес ще ви срещнем и с техните колежки от Италия.

Ерминия Джулиано

Престъпното семейство Джулиано е основано от Луиджи Джулиано, но скоро е поето от сина му Пио Виторио в началото на 50-те години. Основният бизнес на семейството започва, както при повечето престъпни семейства в Камора - с контрабанда на цигари. Пио Виторио има 11 деца - Ерминия, Анна, Патриция, Силвана, Антониета, Луиджи, Гулиелмо, Нунцио, Кармин, Салваторе и Рафаеле.

Не се знае много за ранните дни на Ерминия, но е лесно да си представим, че детството ѝ е било доста затворено и в кръга на Камора. Много години Ерминия работи на „фонов режим”, грижейки се за финансовата страна на клана, включително заемите, прането на пари и фалшивите банкноти.

Ерминия е известна като безмилостна в действията си, с буен нрав, който би шокирал мнозина. Легендите твърдят, че когато ѝ станело скучно, младата трябвало да излезе и да застреля някого. През 1997 година убива с нож жена от конкурентна банда, а след това през 1999 година минава с кола през витрината на ресторант, който отказва да плати „данък спокойствие“. Когато Ерминия най-накрая е арестувана, тя иска душ и посещение от козметичката си и казва на дъщерите си: „Сега разчитам на вас. Спокойна съм. Научих ви на всички истински ценности в живота.“

Асунта Мареска

Асунта Мареска, невероятна красавица според различни източници, е родена през 1935 г. в страховито италианско семейство в Кастеламаре – градче, близо до Неапол. Наричана „Pupetta“ или „малка кукла“, заради външния си вид, Асунта е закърмена с повелите на престъпния клан. Баща ѝ е Винченцо Мареска е водещ местен бос и патриарх на фамилията, наричана “Lampitelli“, заради светкавичните си умения с хладни оръжия.

Младата Мареска не прави изключение и редовно в училище е одумвана и наказвана, че вади нож на съучениците си. Тази репутация не пречи на Асунта да остане в центъра на вниманието. На 19 печели местен конкурс за красота и привлича вниманието на мъжа, който ще промени съдбата ѝ - Паскуале Симонети, известен също като „Големият Паскуале от Нола“, град близо до Неапол. Той е нещо като съвременен „концесионер” - фиксира цените на плодовете и зеленчуците на местния пазар, но и пренася стоки в и извън града.

Сватбата им е голямо, пищно тържество, но уви, щастието на двойката не продължава дълго. Скоро след сватбата Асунта забременяла. Но професионалните проблеми на Симонети го преследват – той е ядосал някои местни търговци, включително мъж на име Антонио Еспозито. През 1955 г. Еспозито наема убиец, за да се отърве от Паскуале.

Младата вдовица, носеща първото им дете, е обезумяла. Но тя се справя с мъката си с насилие. Бременна в 7-ми месец тя застрелва Еспозито с 29 куршума посред бял ден!„Убих от любов!“ Мареска казва пред съда. „И ако съпругът ми се върне към живота и те го убият отново, пак ще направя същото.“ Съдът избухва в аплодисменти и Мареска става мигновена знаменитост, отивайки в затвора. Въпреки че получава присъда от 10 години, Асуна Мареска излежава само няколко години, отглеждайки сина си вътре. Тя никога не спира да работи за Камора и в действителност пресата я нарича „Мадам Камора“.

Джузепина „Джузи” Песче

„Ндрангета“, организирация, създадена в края на 19-ти век, винаги е била мислена по-скоро като „селска” мафия. Въпреки това, през 90-те години на миналия век, „Ндрангета“ се превръща в двигател на организираната престъпност в Италия, разпервайки криле надлъж и нашир - от Лондон до Куинсланд, Австралия и от Холандия до Ню Йорк. За разлика от Камора, където трябва да си роден в клана, за да си част от него, „Ндрангета” се управлява от различни водеи семейства. Ндрангета са настроени зле към жените в своите възгледи, а самите дами се третират като „втора ръка” хора. За тях няма средно образование, а освен това и нямат право да напускат селата/градовете на своите „кланове“.

Джузепина идва от изключително мощния Песче клан. След на смъртта на чичо ѝ „Дон Пепино“ през 1992 г. образованието на Джузи приключи или поне училищното такова. По това време тя се запознава с бъдещия си съпруг, Роко Палая, който работи за братовчедите на Сардиньоли, друг мощен клан. След раждането на първото им дете, Роко започва да бие и Джузи, и дъщеря им. Следва раждането на още две деца, като през това време жената планира как да се отърве от ужасния си съпруг, който дори не е способен да издържа семейството. Когато Роко влиза в затвора, Джузи върти голяма част от бизнеса на своя клан, макар и в „сянка”. Уви, в този период тя извършва най-големия грях – влюбва се в друг мъж. В Ндрангета това се наказва само и единствено със смърт. Тогава Джузи решава да се предаде в полицията и да съдейства на прокурора, при условие, че децата ѝ бъдат поставени в „Защита на свидетелите”. Това е единственият начин те да не бъдат насилствено омъжени в Ндрангета.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама