Жозефин Бейкър: Танцьорката, която се превърна в герой на Франция


Жозефин Бейкър: Танцьорката, която се превърна в герой на Франция
Снимка: Getty Images

Родена в Сейнт Луис, Мисури, през 1906 година, Жозефин Бейкър печели международна слава през 30-те години на миналия век, след като се мести във Франция, за да създаде кариера в шоубизнеса.

Бейкър се радва на наистина нечуван успех на сцената в този период, вълнувайки публиката с провокативните си танцови умения в Париж. Но истината е, че нейната военна служба за съпротивата, затвърдява статута ѝ във Франция, където става официална гражданка през 1937 година, след като се омъжва за индустриалеца Жан Лайон.

Интересен факт е, че през ноември 2021 година Жозефин Бейкър ще влезе в мавзолея на Пантеона в Париж, превръщайки се в първата чернокожа жена, получила честта. Пантеонът е мястото, където са намерили своя вечен дом много известни френски икони като Мария Кюри и Виктор Юго. Бейкър ще бъде едва шестата жена, която се присъединява към останалите около 80 национални герои.

Нейното влизане в Пантеона признава смелостта ѝ да се съпротивлява активно на нацистка Германия по време на войната. Докато тленните ѝ останки ще останат завинаги в Монако, на 30 ноември тя ще бъде почетена с мемориална плоча. Френският президент Еманюел Макрон одобри въвеждането на Бейкър след кампания, водена от семейството ѝ и петиция с около 38 000 подписа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама