Люба Огненова: Първата жена подводен археолог в България


Люба Огненова: Първата жена подводен археолог в България
Снимка: БАН

Люба Огненова е една от онези велики жени, за които знаем малко, но които са променили хода на историята по един или друг начин. Тя е родена през далечната 1922 година в Охрид, в семейство на интелектуалци. Завършва френско основно училище в Битоля и класическа гимназия в Тирана, а после класическа филология с профил археология в Софийски Университет. Работи като уредник в Шумен, в Националния археологически институт с музей в София, преподава в Софийски университет. През 1960 г. е поканена на специализация във Френската школа в Атина – прецедент за български учен в „онези години“. Тя остава член на Школата, член-кореспондент на Археологическия институт във ФРГ и на международната асоциация по епиграфика.

Люба Огненова е първата жена – подводен археолог и водолаз в България, а е и една от пионерите жени в световната подводна археология. Тя оглавява екипа на подводните проучвания на Несебър, започнали през 1960. До 1983 г. заедно с нейния екип от водолази – доброволци от БАН и от Национален експедиционен клуб ЮНЕСКО тя провежда 15 експедиции, като последователно и систематично проучва подводното наследство на древния град и разкрива най-впечатляващия и внушителен античен археологически обект под вода по Западното Черноморие – потъналата фортификационна система на Месамбрия – останки от монументални крепостни стени, кули, порти, стълбища и др. структури, които тя датира в тракийския, предгръцки, период, в класическата и елинистическата епоха, късната античност и Средновековието. Откритията на Люба Огненова допринасят за обявяването на Несебър за град под егидата на ЮНЕСКО през 1983 г.

На Люба Огненова дължим също редица основополагащи трудове върху античната бронзова пластика, защитното въоръжение и ювелирството в древна Тракия. Рисунките в Казанлъшката гробница, традициите в „тракийското изкуство“ и неговите взаимовръзки с гръцкия свят често са обект на нейни изследвания. Тя е автор на повече от 100 научни публикации. За изключителните научни приноси и обществена дейност тя е удостоена с орден "Кирил и Методии" II степен, медал "100 години БАН" и много други отличия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама