Кристобал Баленсиага: Невръстният шивач, който създаде империя


Кристобал Баленсиага: Невръстният шивач, който създаде империя
Снимка: Instagram

Дори тези, които не се интересуват от мода, знаят за тази марка. Днес, когато чуем Balenciaga, в главата ни изникват образи на маратонки, големи суичъри и други модерни атрибути на съвременния гардероб. Мнозина могат да решат, че това е нова марка, която току-що се появява в живота ни и попада под светлината прожекторите. Това обаче не е вярно. Основателят на тази модна къща, Кристобал Баленсиага, е роден през 19-ти век и е смятан за един от основните европейски дизайнери, редом с Кристиан Диор и Коко Шанел.

Кристобал Баленсиага е роден в Испания на 21 януари 1895 година, точно 10 години преди раждането на Кристиан Диор. Всъщност, тези двама гении от света на модата са родени на една и съща дата.

5 СВЕЖИ РОКЛИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ТОВА ЛЯТО

Израства в малък крайбрежен град в северна Испания, наречен Хетария. Баща му е рибар, а майка му шивачка. Когато Кристобал е още дете, баща му почива и семейството е изправено пред трудни времена. Бъдещият дизайнер започва да прекарва много време с майка си и по този начин се научава как да шие още в ранна възраст. На 12 години Баленсиага започва да работи като шивашки чирак.

Когато е още тийнейджър, една от най-влиятелните жени в града, Маркиза де Каса Торес, става негов клиент и покровител. Тя изпраща младия мъж в Мадрид, където той получава формално образование по шивашка дейност. Това означава, че по-късно Баленсиага ще се окаже един от малкото котюр дизайнери в света на модата, който може не само да проектира дрехи, но и да ги шие.

Кристобал бързо става успешен в Испания. Той отваря собствен бутик през 1919 и членовете на испанското кралско семейство са сред клиентите му. След гражданската война обаче той трябва да се премести в Париж. Това, разбира се, не го спира и той отваря своята парижка къща за висша мода.

Първата му колекция, вдъхновена от Ренесанса в Испания, веднага става успешна във Франция. Именно той въвежда баския детайл, който се използва и до днес върху талиите на полите. Въпреки че баската е много традиционен испански детайл, Кристобал я коригира, за да пасне на модата.

Талантът на дизайнера се разкрива напълно през 50-те години. Това е времето на творческите му пробиви и победи. По-късно този период си печели прозвището „революцията на Баленсиага“. Към 1951 г. Кристобал Баленсиага променя драстично женския силует. Той премахва линията на талията в роклите и разширява линията на раменете. Новата форма е далеч по-удобна и свободна, но все пак пази основните елементи на грация и елегантност. През 1955 г той разработва роклята-туника, която също се превръща в изключително популярен артикул от женския гардероб. Експертите смятат, че манипулацията на талията е един от най-големите приноси на модна къща Balenciaga за развитието на тази индустрия.

През 1957 г. дизайнерът има конфликт с пресата. Проблемът е там, че той показва колекцията си един ден преди официалната дата, а не 4 седмици, както повеляват правилата сред дизайнерите от онова време. Правейки това, Кристобал иска да избегне копирането на неговите проекти. Журналистите са възмутени от това решение, но Баленсиага е категоричен и следва това правило през следващите 10 години. Още нещо - дизайнерът е подкрепен и от неговото протеже Юбер дьо Живанши.

Неговият прощален момент със света на модата е през 1968 година, когато хипи субкултурата става популярна. Разбира се, естетиката на Balenciaga вече не е модерна в съвременния свят. Границите между мъжкото и дамското облекло започват да се размиват, а великият дизайнер не може да се примири с това и предпочита да напусне модния Олимп, за да бъде запомнен като най-стилния и елегантен моден дизайнер на века.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама