Любовни хроники: Д-р Кръстев и Ганка Коева


Любовни хроники: Д-р Кръстев и Ганка Коева
Снимка: Facebook

Колко любовни истории сте чували през живота си – десетки, стотици? Несъмнено всяка една от тези приказки е красива, поетична, загадъчна и интересна. Не липсват обаче и трагичните любовни истории. Днес ще ви разкажем една такава – за д-р Кръстьо Кръстев, основателят на кръга „Мисъл”, и неговата избраница на сърцето, Ганка Коева.

Д-р Кръстев, макар и някак в сенките на Яворов и Славейков, е един от най-ерудираните хора на своето време. Той е роден през далечната 1866 в Пирот, завършва философия в Лайпциг с докторат, по-късно става преподавател и професор по философия в Софийския университет, член на БАН. Д-р Кръстев открива и утвърждава като писатели Славейков, Яворов, П.Ю. Тодоров, Кирил Христов и други творци.

Рада Хаджиниколова и д-р Кръстев се женят през 1889 г. Тя е на 16 години, а Кръстьо на 23. Макар млади, двамата се обичат много. С годините обаче нещата започват да се променят. В голяма част от стотиците писма, написани от д-р Кръстев, започват да се забелязват и негативни чувства. Критикът ту съзерцава в нея най-хубавото, ту се гневи на безхарактерността, ниското провинциално самочувствие, еснафската затвореност и ревността ѝ. Безумната ревност, с която Рада задушава д-р Кръстев, го кара да я помоли да рискува в любовта, да си намери любовник, да познае оня ураган, който ще помете досегашния ѝ еснафски начин на живот.

Очевидно ревността на Рада става все по-проблемна през годините. След 13 години брак д-р Кръстев се влюбва до полуда в студентка. Връзката им трае до неговата загадъчна смърт през 1919 г. Младата жена се казва Ганка Коева и е родом от Сливен. Ученият е приятно изненадан, че студентка филоложка се доближава до неговия начин на мислене. Тя е свежа, мила и начетена и възрастният годишният професор сваля „Желязната маска” и излиза от депресията.

Както приляга на тогавашните нрави цяла София одумва „греховната любов”. Рада, въпреки огромната си ревност, реагира с високо вдигната глава – не укорява мъжа си, не се тръшка и се държи сякаш семейните им отношения благоухаят на рози.

След дългите години брак той не може да причини на съпругата си срама да я напусне, за да заживее с избраницата на сърцето си. Същевременно се разкъсва от любов и желание да бъде с любимата си. Затова д-р Кръстев избира смъртта. Липсват сведения как младата му любима възприема крайния му избор, но законната половинка до края на живота си ходи в траур.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама