Любовни хроники: Фредерик Шопен и Жорж Санд


Любовни хроники: Фредерик Шопен и Жорж Санд
Снимка: Instagram

Има ли нещо по-хубаво от любовна връзка между двама артисти в Париж в средата на 19 век? Тъй като обичаме да се ровим в богатата история, която Париж може да предложи, днес ще ви запознаем с една доста пикантна връзка – тази между Фредерик Шопен и Жорж Санд.

Жорж Санд била талантлива френска писателка. Всъщност, тя се казвала Амандин Орор Люсил Дюпен, но започнала да се нарича Жорж, за да може писането ѝ да бъде взето сериозно. Тя била известна и с това, че се държала като мъж – водила открити афери, въпреки че технически все още била омъжена, пушела пури и носила панталони.

Това, което звучала като добро прекарване днес, всъщност било много неподходящо поведение за периода от време. Тя всъщност отвратила Шопен първия път, когато се срещнали, тъй като той бил доста традиционен човек. Шопен бил полски композитор на класическа музика, който станал известен благодарение на невероятния си талант за пиано.

През 1837 г. Шопен се запознал със Санд покрай своя приятел Франц Лист. Според слуховете той всъщност е попитал Лист дали Санд въобще е жена! Когато Санд и Шопен се събрали за първи път, Шопен бил сериозно болен от туберкулоза, но това не попречило на двойката да продължи връзка близо 10 години.

В началото на връзката им легендарният френски художник Йожен Дьолакроа, техен близък приятел, завършил картина на двамата. Картината останала притежание на Делакроа до смъртта му, когато е открита разрязана на две.

През ноември Шопен и Санд решават да доведат двете деца на Санд от брака ѝ на нещо като меден месец в Майорка, Испания. Пътуването започнало с добри намерения, страст и море. Шопен дори завършил своите 23 прелюдии за соло пиано, във всички мажорни и минорни тонове. Някои историци смятат това за най-продуктивното му време. Санд пък написала роман за пътуване, наречен „Un hiver à Majorque“ (Зима в Майорка).

Но с напредването на зимата и времето се влошило, а оттам и здравето на Шопен. Жителите на Майорка не харесвали Санд и били ужасени от мъжкото ѝ поведение. Тя не посещавала и църква, което било скандално за времето и мястото. Не успели да си намерят квартира, затова се установили в килия на местен манастир в китното градче Валдемоса.

Между времето, липсата на настаняване и почти несъществуващото гостоприемство Санд и Шопен решават да се върнат във Франция. След спирка в Барселона, двойката се озовала в Марсилия в Южна Франция. Тук Шопен се възстановявал няколко месеца, преди да отиде в провинциалната резиденция на Санд в град Ноан.

За остатъка от 9-годишната им връзка Шопен и Санд оставали в Ноан за 6 месеца и в Париж през останалите 6 месеца. Докато били в Париж, те не живеели заедно, но апартаментите им били само на няколко пресечки.

Може да се каже, че нещата между Шопен и Санд се влошили, когато Санд базирала герой на Шопен. В романа си „Лукреция Флориани“ Санд моделирала герой на име Карол, източноевропейски (намигване към полския произход на Шопен) принц, който бил болен и за който се грижила главната героиня на книгата - Лукреция. Мнозина приели измислената двойка за представяне на връзката на Санд и Шопен. Шопен приел лошо сравнението и нещата между двамата бързо ескалирали.

Шопен умрял малко след това, през 1849 година, сам и беден. На погребението му в църквата Мадлен в Париж имало близо 3000 души, но Жорж Санд не била една от тях.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама