Любовни хроники: Кралица Виктория и принц Алберт


Любовни хроники: Кралица Виктория и принц Алберт
Снимка: Public Domain

Въпреки че привързаността им един към друг е добре документирана, дори от самата кралица Виктория, която открито пише за любовта им в дневниците си – това далеч не е история за любов от пръв поглед.

Двойката се среща за първи път през 1836, когато Алберт пътува от родната си Германия до Лондон за 17-ия рожден ден на принцеса Виктория. Въпреки че Виктория по-късно пише на чичо си, белгийския крал Леополд I, описвайки Алберт като мъжа с „най-приятната и възхитителна външност“, тя е решена да не бърза да се жени. Едва две години и половина по-късно тя наистина се влюбва в Алберт.

През следващите години след първата им среща Албърт много пъти изпращал писма на Виктория. През есента на 1839 той заминава за Лондон, за да признае чувствата си лично. Пет дни след пристигането му в Уиндзор Виктория предложила брак на Албърт, както повелявал обичаят.

ЛЮБОВНИ ХРОНИКИ: ШЕР И БОНО

И така започнала любовна история, толкова страстна, колкото тази във филма „Виктория“. Макар мнозина да вярват, че сценаристите на лентата са засилили нещата, за да увеличат рейтинга, дневниците на Виктория и кореспонденцията между двойката доказва, че желанието помежду им е било наистина огромно. (макар дъщеря им Беатрис да коригира дневниците, отстранявайки пикантните подробности)

Разбира се, Виктория и Албърт също са имали своите спорове и спречквания. Виктория била избухлива жена, а някои историци твърдят, че тя дори може да е наследила „лудостта“ на дядо си Джордж III. Въпреки споровете, Алберт винаги успявал да върне челното си място в сърцето на кралицата. Тя го наричала свой „ангел“ и много се гордеела с неговите постижения, особено от Голямото изложение през 1851 г.

Когато Алберт умира от коремен тиф през 1861, Виктория е съсипана. Тя пише на голямата си дъщеря, която също се казва Виктория, питайки: „Как аз, която разчитах на него за всичко и без когото не направих нищо - не си мърдах пръста, не подредих нито една снимка, не облякох рокля или боне, ако той не е одобрил - ще продължа да живея, да се движа, да си помагам в трудни моменти?"

Години наред Виктория скърбяла за Албърт, оттегляйки се от обществения живот и носейки черно през останалите 40 години от живота си. Дълги години скръбта на Виктория граничила с обсебването. Говори се, че тя е наредила на слугите да продължат да носят топла вода в стаята му за сутрешно бръснене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама