Любовни хроники: Кемал Ататюрк и Мити Ковачева


Любовни хроники: Кемал Ататюрк и Мити Ковачева
Снимка: Facebook

И до днес хората в Турция наричат Кемал Ататюрк “баща на нацията”, защото извежда държавата от мрака на феодализма и успява да изгради модерна държава. Малцина обаче знаят, че той е живял у нас година и половина и в младата българска държава се е учил на парламентаризъм. Тук среща и любовта на живота си.

Тяхната любовна история започва през далечната 1913 година в София, когато 32-годишният майор Мустафа Кемал пристига като военно аташе. Доброто възпитание, интелектът и далновидността на младия джентълмен не остават незабелязани от елита в столицата. Майорът има чудесни обноски, деликатно чувство на хумор, а на всичкото отгоре е и много симпатичен. Бързо печели сърцата на висшата аристокрация.

През 1914 година в Градското казино, което по онова време е било най-изтънченото място за светски контакти, генерал Стилиян Ковачев запознава Ататюрк с ослепително красивата си 21-годишна дъщеря – Димитрина, на галено Мити.

ЛЮБОВНИ ХРОНИКИ: МЕРИЛ СТРИЙП И ДОН ГЪМЪР

Тя точно се е върнала от Швейцария, където учила литература и музика. По време на престоя си е отхвърлила предложението за брак на богат аристократ, когото не обича. Мити се откроява сред останалите момичета с миловидното си лице, руси къдрави коси и тъмнокафяви очи. А за Ататюрк Мити била образец на съвременна жена, съчетаваща същевременно висок морал и уважение към традиционните ценности.

Това е началото на красива и романтична любов. Двамата много обичат да се разхождат в Борисовата градина. Тя обожава пързалянето с кънки, а той я чака след пързалката на езерото „Ариана“. Любимото им място е Боянският водопад. Все по-уверен, че Мити е любовта на живота му, Мустафа Кемал дълго време премисля пречките за евентуален брак между тях.

Мустафа Кемал отива при бащата на Димитрина да пият кафе и най-чистосърдечно го моли да му даде ръката на дъщеря си. Генерал Ковачев има още две деца (момиче и момче), но както сам казва не може да се раздели с любимото си дете. Бащата смята, че Мити няма да понесе условностите на друга религия. И Мустафа Кемал си тръгва огорчен, но продължава да се вижда тайно с нея.

Политическите събития обаче пречат на връзката им. На 29 октомври 1914 година Турция се включва във войната на страната на Германия и Австро-Унгария, а през 1915 година Ататюрк, вече подполковник, получава заповед да се върне в Истанбул. После тайно идва и повторно иска ръката на любимата си. Генерал Ковачев пак отказва и прибързано я сгодява за инженер от Русе. Тя припада и връща пръстена, но се подчинява на волята на баща си и се разделя с Кемал. По-късно се омъжва за заможния адвокат Деян Деянов, станал по-късно депутат. От него има три деца – Анна, Олга и Тодор.

Макар че Димитрина никога не говори пред мъжа и децата си за своето минало, в душата й е останала искрата любов към Мустафа Кемал. Тя следи събитията в Турция, изрязва съобщения за него и ги пази в тетрадка. Ататюрк също не я забравя до края на живота си. Дори и по време на най-голямата си слава той се интересува дискретно от съдбата ѝ.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама