Любовни хроники: Марта Гелхорн и Ърнест Хемингуей


Любовни хроники: Марта Гелхорн и Ърнест Хемингуей
Снимка: Getty Images

През 1936 любовта на Хемингуей към Испания, нейната култура и народ го кара да следва развиващата се испанска гражданска война с натежало сърце и тревожна душа. В края на същата година той се среща с утвърдена журналистка и военен кореспондент Марта Гелхорн в Кий Уест и се съгласяват да работят заедно, за да стигнат до Испания. Любовта им се разгаря именно по време на Испанската гражданска война, а първата си Коледа заедно празнуват в Барселона.

Истината е, че Марта никога не е мечтала да се види в бяла рокля, но се омъжила за Ърнест само защото той толкова отчаяно искал да се ожени за нея.

Вижте още: Любовни хроники: Голди Хоун и Кърт Ръсел

Сватбата се състояла на 21 ноември 1940 — скромно събитие, състояло се в трапезарията на Union Pacific Railroad в Шайен. Тя вярвала, че е влязла в брака с отворени очи, че напълно знае какво прави и че бракът не трябва да означава края на нейната независимост, нито на способността ѝ да живее „просто и правилно“.

Професинален и личен път се преплитат

Тя е решена да се превърне в легенда и в един мъжки свят да покаже, че едно крехко красиво момиче може да покорява най-опасните територии. Като всяко начало на една връзка, отношенията им са изпълнени с взаимност, макар след това да не споделят особено ласкави истории за миговете си в леглото. Марта неведнъж обяснявала, че той е ужасен любовник, а за себе си признава, че дори и най-опитните мъже не са успели да я докарат до оргазъм.

Така или иначе, двамата прекарвали безоблачно и безгрижно време (доколкото е възможно при тези два силни характера) във „Финка Вихия“ - къща, която купили на 15 км от Хавана. Именно там Хемингуей написал известния роман „За кого бие камбаната“ и успехът, който привлякъл, изплашил напористата журналистка, която не искала да бъде „съпруга на някого“. Затова заминала на поредната си мисия по време на Втората световна война, за да отразява събитията от поредната гореща точка.

Вижте още: Любовни хроники: Лили Иванова и Иван Пеев

Крахът в отношенията им настъпил, когато Хемингуей направил така, че да я измести. Взел работата ѝ като кореспондент на списание „Колиърс“, хванал самолета за Лондон и заел нейното място. Предателство, което за Марта било по-силно от изневяра.

Няколко години по-късно тя дала своята част от „Винка Вихия“, техния дом в Куба, на Ърнест и новата му съпруга, като сватбен подарък.

„Подарявам ви като сватбен подарък и се надявам, че винаги сте щастливи там и че този брак е всичко, което си търсил и всичко, от което се нуждаеш. И се надявам да продължиш да пишеш прекрасни книги там. И ако го направиш, Finca един ден ще стане национален паметник и ще се грижат за него от благодарно и възхитено правителство“, гласи писмото на Гелхорн.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама