Любовни хроники: Славната и отровна история на Салвадор Дали и Гала


Любовни хроники: Славната и отровна история на Салвадор Дали и Гала
Снимка: GettyImages

Салвадор Дали се превръща в синоним на думата изкуство. Талантът в съчетание с интелигентността и амбиция го извеждат до артистичния връх.

Историята на великия Дали започва с историята на една любов в чиято основа не седи просто жена и половинка, а верен спътник и муза. 

Вижте още: Любовни хроники: Елинор Рузвелт и Лорена Хикок (ВИДЕО)

Влиянието на Гала върху изкуството на Дали

Гала е с десет години по-голяма от Дали и се запознават, когато той е на 26 години. Тя разпозна големия му талант и усеща артистичната му душа, след което решава да даде всичко от себе си, за да реализира потенциала му.

Когато се женят, Дали е просто още един беден и неизвестен художник. Той рисува върху всичко, което вижда, и изкуството му е хаотично. Едва след като Гала пристига в живота му, Дали развива дисциплината и стремежа към истинско рисуване.

Любимата му казала, че трябва да рисува като старите майстори – с масло върху платно. Тогава той започва да навлиза в своя сюрреализъм.

Въпреки че творбите му са добре приети от критиците по това време, в началото произведенията му изобщо не се продават. Но Гала е упорита – тя обикаля цяла Испания и сама продава картините на съпруга си.

Престоят в Америка

През 1939 г. Дали и Гала заминават за САЩ и за щастие испанският художник се харесва на американците. Той е абсолютен шоумен и за кратко омагьосва Холивуд.

Алфред Хичкок го наема да нарисува видение на сън в един от филмите си, а Уолт Дисни го моли да работи върху анимационен филм, който да покаже светлината на сюрреализма и да доближи тази посока до публиката.  

Картините му започват да се продават едва през 1943 г., когато богата двойка от Колорадо - Рейнолдс и Елинор Морс виждат творбите му на изложба и стават негови покровители за цял живот. Оттогава цените на картините му започват да растат.

Гала като мениджър на Салвадор Дали

Салвадор Дали се издигна до върха и името му става по-голямо от това на всички негови съвременници. Гала е ключов елемент от неговия успех. Тя е неговият водач, най-голямата му подкрепа и, според Дали, неговата кралица. Както самата Гала каза, тя се интересува от живота, а той от изкуството.

Тя продава картините, управлява сметките, финансите и договорите – всичко, което Дали не можеше да прави. Докато Гала се грижи за всичко, Дали е напълно неспособен за реалния свят, не е наясно с цената на парите и не разпозна валутите. Според една история художникът платил 100 вместо 10 долара на таксиметров шофьор.

Вижте още: Любовни хроники: Симеон Сакскобургготски и Доня Маргарита

Криза в брака

Кризата в брака им започва да се натрупва, когато Гала внезапно придобива репутацията на жена, която привлича по-млади мъже, с които има и афери, но това не притеснява Дали.

Отношенията им започнат рязко да се променят – под тъмната фасада на славата, където заедно започнат да създават перверзна реалност. Дали и Гала си организират оргии, като в същото време се дистанцират един от друг.

След това се връщат в Испания с извинението, че Дали е изгубил вдъхновението си за изкуство. За да подновят любовта си, те купуват малка къща в испанско село. Това решение обаче се оказа грешно. Докато Гала се стреми към спокоен живот, Дали иска да живее под светлините на прожекторите.

Аферата с Аманда Лиър

Гала започва да живее отделно от Дали и все по-често пътува сама. Тя открито флиртува с млади мъже и има афери с тях. Дали казва, че намира за прекрасно и завладяващо, че възрастна жена като Гала може да съблазнява млади мъже. Той никога не е спирал да я обича.

По време на престоя си в Париж през 1965 г. Салвадор Дали започва афера с известния тогава модел Аманда Лир, с която прекарва следващите петнадесет години от живота си. Гала приема Аманда и известно време тримата пътуват заедно. Накрая Гала моли Салвадор Дали да й купи обещаната вила в Пубол и да я остави на мира. Той удържа на думата си и Гала си отива завинаги.

Художникът остава с Аманда, но все още идеализира кралицата си. За него тя завинаги остава непостижима богиня, майка и водач, спасение и убежище. Гала обаче му забранила да я посещава и му казва, че може да идва само когато получи писмена покана. 

Животът на Дали без Гала

Когато навършва 70 години, художникът се разболява от болестта на Паркинсон, което пряко се отразява на живописта му. Когато Гала го разбира, много се ядоса. Говори за него, че е безполезен, че не би трябвало да съществува, ако не рисува. Тя става алчна и уплашена за бъдещето си. В допълнение към цялата любов, която някога споделяли, тя виждала в Дали и източник на пари.

Няколко години по-късно Гала умира, а Дали напълно се затваря в себе си и не напуска тъмните стаи на дома си.  Поведението му се тълкува като самоубийствено...

Последните години от живота си прекарва в личните стаи на своя музей, в пълен мрак и тежка депресия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама