Людмила Филипова: Йоан Кръстител ме вдъхнови за "Божият ген"


Людмила Филипова: Йоан Кръстител ме вдъхнови за "Божият ген"
Снимка: личен архив

Само преди малко повече от седмица излезе новият роман на известната българска писателка Людмила Филипова – „Божият ген”. В него тя умело преплита фактите с въображението. На фона на древни загадки и дълбоко пазени религиозни тайни писателката разказва любовната история на Йоан и Ирина, които влизат в надпревара с времето и опасни хора. Ето какво ни разкри самата писателка за книгата, за себе си и за вдъхновението.

Здравейте, Людмила. Опишете се с 3 думи.

Търсеща, намираща, целеустремена.

Кога и как решихте да изберете литературата като професионален път?

Преди 20 години, когато исках да разкажа за период от най-новата история на страната ни и най-удачно ми се стори да го направя в книга. Бях длъжна да споделя информация, която имах, за късните години на социализма и прехода в България. Това бе романът ми „Анатомия на илюзиите“. После се появиха и други идеи, които си струваше да предам в книги, и така вече са четиринайсет. С всеки мой роман се старая да предавам събрано знание по дадена значима тема, надявам се, по интересен за читателите начин.

Излезе най-новият Ви роман „Божият ген”. Откъде дойде вдъхновението за него?

От откритието на най-важните мощи за християнството в нашите земи – тези на свети Йоан Кръстител. След като научен екип на National Geographic доказа, че са единствените автентични в света, се замислих какво всъщност може да ни покаже извлеченото от тях ДНК. Все пак той е бил най-близкият роднина на Исус Христос заедно с майка му. Това са и най-първостепенните мощи в християнския свят, ако се предположи, че Исус Христос е възкръснал. Другата тема бе по-задълбочен анализ, който направих на най-скандалната българска книга, издадена преди 150 години – „Веда Словена“. Тя представлява сборник от народни песни, събирани предимно в Родопите. В тях открих интересни следи за българските предци. А също и разкриването на най-новите данни за директната ни генетична връзка с траките, както и че старобългарският език произлиза от тракийския. Това се предполагаше от десетилетия, но вече има категорични доказателства за тези твърдения и на генетична основа.

В книгата има данни за връзката между българи и траки. Колко време отнема едно такова проучване и отплаща ли се в крайна сметка?

Хората имат различна представа за онова що е отплата. Аз не го измервам в материално естество. Стига ми удовлетворението, че съм отговорила на поредния си въпрос, че съм си свършила работата, че съм дала нещо интересно и полезно на читателите. Скъпите думи на читателите са най-голямата ми отплата. Що се отнася до книгата – по нея съм работила и събирала данни десетина години и в нея се преплитат няколко теми. За мощите на Йоан Кръстител; за важността на кръвната му линия; за откраднатите ръкописи на Чарлз Дарвин; моят прочит и анализ на песните в сборника „Веда Словена“; за траките и генетичната им връзка с българите – данни, които излязоха съвсем наскоро.

В предишната Ви книга „Където се ражда Слънцето” Тракия отново е основен мотив. Откъде дойдоха любовта и интересът към тракийската цивилизация?

Съвсем естествен е, както предполагам и у всеки наш сънародник. Прототракийската цивилизация (най-старата развита в света) и тракийският етнос (най-големият след индийския според Херодот) са едни от най-важните съществували в света, но и най-късно открити. Затова за тях не се знае много и липсват в хилядите книги за изчезналите значими цивилизации. Едва Людмила Живкова, моята кръстница, започва да се опитва да ги популяризира в България и на международно ниво. Вече е сторено много по въпроса. Намирам за мой дълг да продължавам да търся повече знания за тях и да правя тези знания достояние за хората. Трябва да се знае и помни значимостта им, както и че ние сме техните най-преки кръвни наследници.

Колко време отнема написването на една книга и кое е най-важното от целия процес?

Зависи колко от нужната информация за нея вече съм събрала. Целта на всяка моя книга е да представи важна за обществото ни тема. Често събирам с години нужната информация и често паралелно по няколко идеи. После идва изграждането на сюжета, написването и доразвиването му. А след това започват многото редакции. От 3 до повече от 10 години. За „Божият ген“ ми трябваха около 10 години.

Какъв е вашият свят?

Там, където са приятелите, смисълът и по пътя към по-доброто, което зависи от всички нас. Ние сме неговите скулптори и сме отговорни за това.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


 • Таро карта за всяка зодия за 27 май 2024...
  Таро карта за всяка зодия за 27 май 2024

  Вижте каква е вашата Таро карта за този понеделник, 27 май 2024, според зодията.  Овен Карта Таро: Дяволът Може да мислите, че сте свръхчовек, но дори вие, с всичките си невероятни черти и силни страни, имате моменти на слабост. Да знаете какви са те е едно нещо. Признаването, че не можете да бъдете...

 • Таро карта за всяка зодия за 28 май 2024...
  Таро карта за всяка зодия за 28 май 2024

  Вижте каква е вашата Таро карта за този вторник, 28 май 2024, според зодията.  Овен Четворка мечове, обърната Четворката мечове се показва в обратна посока, когато трябва да си дадете място за почивка или лечение. Независимо дали напоследък сте изтощени от работата и отговорностите си, или...

 • Късметче за всяка зодия за 28 май 2024...
  Късметче за всяка зодия за 28 май 2024

  Вижте какво е късметчето ви за този вторник, 28 май 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Прекрасна изненада ще направи деня ви перфектен. Телец Голяма изненада от любим човек. Бъдете благодарни, че го имате в живота си. Вижте още: Най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 27 май...

 • Намислете си число от 1 до 30 и вижте късметчето...
  Намислете си число от 1 до 30 и вижте късметчето си за ЮНИ 2024

  Остават броени дни до настъпването на месец юни, когато свързваме с началото на лятото, повече слънчеви дни и забавления. Предлагаме ви да видите какво ще е вашето късметче за новия месец. Единственото, което трябва да направите, е да си намислите число от 1 до 20. И не спирайте да вярвате, за да привлечете...

 • Хороскоп за днес, 28 май 2024...
  Хороскоп за днес, 28 май 2024

  Научете какво ви очаква този вторник, 28 май 2024, според зодията.  Овен Овни, вашето добро поведение ще ви направи център на внимание. Семейните задължения ще ви се струват тежки. Ще бъдете енергични и партньорът ви ще ви носи щастие. Това е един от най-добрите дни за изпълнение на нови проекти....

 • Хороскоп за днес, 29 май 2024...
  Хороскоп за днес, 29 май 2024

  Научете какво ви очаква тази сряда, 29 май 2024, според зодията.  Овен Днес, Овни, вие сте изпълнени с увереност, тъй като Марс влияе върху професионалния ви сектор. Поемете инициативата в задачи или проекти, които са висяли. Вашите лидерски качества са подобрени, което го прави отличен ден...

виж всички виж всички
Реклама