Нутриционистът Весела Ламбер: Най-голямата грешка на жените в храненето е липсата на режим


Нутриционистът Весела Ламбер: Най-голямата грешка на жените в храненето е липсата на режим
Снимка: Личен архив

Весела Ламбер е експерт по здравословно хранене, чиято мисия е да мотивира и помага на хората. Завършила е обучението си като нутриционист във Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie" през 2016 и от тогава продължава да посещава семинари и специализации, за да може да предава най-новата и адекватна информация в сферата си. Тя също така използва методите на йога, медитация и звукова терапия, които допълват процеса на трансформация. Както казва самата Весела: "Вярвам, че човек е създаден, за да бъде щастлив, а здравето е основна предпоставка за това". Ние също подкрепя думите ѝ, затова си поговорихме с нея за това как е правилно да отслабваме, кои са най-големите ни грешки в борбата с килограмите и какво мисли за най-модерните диети.

През пролетта много хора започват да спазват диети, за да влязат във форма за лятото. Как всъщност е най-здравословно да го направим?

Самата идея да влезем във форма за лятото е грешно начало според мен. Диетите работят до момента, в който ги спазваме. Поддържането на резултатите е трудната част. Лично за мен всеки трябва да се запита какви са дългосрочните ползи от това да е във форма и да намери истинска и важна за него причина, която да поддържа мотивацията му. Да си във форма е начин на живот.

Кои са храните, които задължително трябва да присъстват в менюто ни през този сезон и защо?

През всички сезони е хубаво да се грижим в менюто ни да присъстват в изобилие зеленчуци. Този сезон е особено благоприятен да наблегнем на всички зелени листа, треви и подправки, богати на антиоксиданти и микроелементи, кръстоцветните и прясното зеле – особено богати на сулфорофан, известен с противораковото си действие, естествени пребиотици като аспержите и горчивите храни като артишок и рукола, които пречистват черния дроб.

Кои според теб са най-големите грешки, които ние, жените, допускаме относно храненето си?

В желанието си да са слаби, много жени започват да пропускат хранения. Липсата на режим на хранене в смисъла на приблизителен часови график е грешка номер едно – метаболизмът се забавя, храненето се концентрира предимно във втората част на деня и рискът от преяждане вечер или избор на неподходяща храна се увеличава.

Втората основна грешка е рязката смяна на начина на хранене и изпробване на напълно противоположни хранителни стратегии, без достатъчно информация кое е най-подходящото.

Напоследък е много популярна кето диетата, какво смяташ за този тип високомазнинно хранене?

Този начин на хранене може да се приложи успешно при хора с проблеми с инсулина, при които консумацията на въглехидрати е опасна. Лично аз смятам, че ако човек не спада към тази категория, има достатъчно успешни начини за отслабване и поддържане на здравословно тегло, които не включват рисковете на кето храненето. Лично аз не се чувствам комфортно с този тип диети и не работя с тях.

А за течните детокси, които също са голям хит сред дамите, тъй като обещават бързи резултати?

Те наистина дават бързи резултати, но много рядко се изпълняват правилно. Изцяло лишените от фибри фрешове например увреждат количеството и състава на микроорганизмите в червата и могат да увеличават рязко кръвната захар, ако са предимно плодови. Друг проблем при течните детокси е недостатъчното количество протеин. Като цяло толкова драстични детокси не са препоръчителни. Зелените смутита могат да бъдат чудесен старт на деня, но трябва да се комбинират умело с останалите хранения през деня.

 

Заслужена ли е лошата слава на въглехидратите и трябва ли да ги избягваме на всяка цена?

Въглехидратите са основният източник на енергия за клетките и предпочитаният за мозъка. Въглехидратите под формата на пълнозърнести храни, плодове и бавно усвоими въглехидрати заемат важна част от балансираното хранене. Групата въглехидрати, която трябва да се избягва, са готовите десерти, вафли, високопреработени въглехидратни храни, газирани напитки, сокове – с една дума пакетираните въглехидратни храни, както и големите количества.

Като дипломиран нутриционист, как според теб е най-правилно да се разделим с нежеланите килограми и да успеем да задържим постигнатите резултати?

Храненето има основна роля в свалянето и поддържането на килограми, но процесът започва в главата. Напълняването на тялото се е случило поради някаква причина. Хранителните навици на всеки от нас са различни спрямо етапа от живота, който живеем в момента. За да поддържаме здравословно тегло, трябва да изградим ново отношение към храната и храненето. Храната трябва да ни прави витални, бодри, леки, концентрирани и енергични.

Като майка, какво би посъветвала родителите относно меню на децата, знаейки на какви нездравословни изкушения са подложени?

За мен тук важи едно основно правило – децата подражават. Ако един родител иска детето му да се научи да се храни здравословно, трябва да му покаже чрез личния си пример и ежедневния избор, който прави. Децата не вярват на теоритични разкази, вярват на личния ни пример.

Ти самата как се храниш в ежедневието си?

Един перфектен ден изглежда така:

Започвам деня с класиката хладка вода с лимон и след това кафе. За закуска си правя зелено смути или ям плодове. По-рядко закусвам овесени ядки.

Обядвам със салата или нещо сготвено с малкия ми син. Следобед имам нужда от малък снак – ако е сладко, се старая да съм го приготвила сама. Вечерям риба или месо отново със зеленчуци. В момента избягвам глутена и млечните, защото не се чувствам добре след тях. Обичам много бобовите и често приготвям. Основно готвя вкъщи и рядко се храня навън. Разбира се, има дни, в които ям пица или суши, но гледам да са изключение.

Начинът ми на хранене е претърпял много промени, като някои от тях са били съзнателни, а други не. Най-голямото ми предизвикателство, разбира се, беше бременността и месеците след раждането – качих 15 килограма, които трудно свалих обратно. Благодарна съм на този период, защото научих толкова много за тялото си.

На какво не можеш да устоиш?

Шоколад.

Ще споделиш ли с нас една твоя любима рецепта за здравословен десерт.

Напоследък вкъщи правим бисквити от овесени ядки и банан.

Намачкват се добре 3 зрели банана. Към тях се добавя 1 ч.ч. овесени ядки или трици, 2 с.л. кокосово масло и по желание настърган черен шоколад. Всичко се разбърква и върху хартия за печене с лъжица се оформят бисквити. В загрята фурна се пекат между 10 и 15 минути.

Кои са нещата, които най-много харесваш в себе си?

Харесвам, че съм любознателна. Обичам да уча и да ми се случват нови неща. Харесвам да откривам.

А какво би променила?

Все още вярвам, че нищо не трябва да променям.

Какъв е твоят свят?

Пъстър и красив. Изпълнен с вдъхновени и можещи хора, които искат да реализират силните си страни. Свят, в който се мечтае на воля и няма невъзможни неща.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама