Рут Хандлър: Създателката на емблематичната кукла Барби


Рут Хандлър: Създателката на емблематичната кукла Барби
Снимка: Getty Images

Рут Хандлър е родена на 4 ноември 1916 година като Рут Мариана Моско. Тя е американска изобретателка, която създава емблематичната кукла Барби през 1959 (куклата е кръстена на дъщеря ѝ Барбара). А ето и нейната история.

Рут се омъжва за Елиът Хендлър, гаджето ѝ от гимназията, през 1938 година. С Харолд "Мат" Матсън, Елиът създава гаражна работилница през 1945 г. Името на фирмата им "Mattel" е комбинация от буквите на техните фамилни и собствени имена. Скоро след това Матсън продал своя дял от компанията, така че семейство Хандлър, Рут и Елиът, поели пълния контрол.

Раяна Барнави: Първата астронавтка от Саудитска Арабия

Първите продукти на Mattel били рамки за картини. Въпреки това, Елиът започнал да прави мебели за куклени къщи от остатъците от рамките. Това се оказало огромен успех, така че Mattel преминал към производство на играчки. Първият голям удар на Mattel бил "Uke-a-doodle", играчка укулеле - първата от линията музикални играчки.

През 1948 Mattel Corporation е официално регистрирана в Калифорния. През 1955 компанията променя маркетинга на играчките завинаги, като придобива правата за производство на популярните продукти "Mickey Mouse Club".

През 1959 Рут Хендлър създава куклата Барби. Хендлър по-късно нарича себе си "майката на Барби". Тя наблюдавала как дъщеря ѝ Барбара и приятели си играят с хартиени кукли. Децата ги използвали, за да влизат в роли на студенти, мажоретки и възрастни с кариера. Хендлър се опитала да изобрети кукла, която да улесни по-добре начина, по който младите момичета си играят.

Mattel представили Барби, тийнейджърката модел, на скептични купувачи на играчки на годишния панаир на играчките в Ню Йорк на 9 март 1959 г. Новата кукла била много различна от куклите за бебета и малки деца, които били популярни по онова време. Това била кукла с тяло на възрастен.

Хендлър създала лична история за първата кукла Барби. Тя се казвала Барби Милисънт Робъртс и била от Уилоус, Уисконсин. Към днешна дата куклата е направена в много версии, свързани с над 125 различни кариери, включително президент на Съединените щати. Първоначално Барби се срещала като брюнетка и блондинка, а през 1961 била пусната червенокоса Барби. През 1980 били представени първата афро-американска Барби и испаноамериканската Барби.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама