Шамсия Хасани: Афганистанката, която създава красота насред война


Шамсия Хасани: Афганистанката, която създава красота насред война
Снимка: Instagram

Последните събития, случили се в Афганистан, накараха цял свят да се притеснява за съдбата и човешките права на невинни жители. Жената в хиджаб, рисуваща по стените в Кабул, изглежда в противоречие с мрачната обстановка, в която ще я намерите. Но точно това е епицентърът на нейното изкуство. Шамсия Хасани е първата жена художник на графити в Афганистан.

„Искам да оцветя лошите спомени от войната по стените, за да я изтрия и от съзнанието на хората. Искам да направя Афганистан известен заради неговото изкуство, а не заради войната.“, каза Хасани през 2013 година.

Графитите се оказаха перфектната форма на изкуство за съвременния Афганистан, както на практика, така и метафорично. Това е най-добрата демократична среда, достъпна както за зрители, така и за артисти и способна да предаде мощна идея или послание без думи. Да не забравяме, че Афганистан все още има едно от най-ниските нива на грамотност в света. Художествени галерии липсват в опустошените градове, но за сметка на това има празни стени в изобилие. Цветна рисунка на Хасани дори лежи върху руините на Руския културен център в Кабул.

Чрез уличното си творчество Шамсия Хасани успява да даде главна роля на жените в рисунките си. На афганистанските жени, които се налага да живеят в доминиращо мъжко общество. Тя им дава лице, дава им сила, дава им глас, дава им вдъхновение за промяна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама