Силвия Колева: Когато се вгледат в очите на картините ми, те им говорят


Силвия Колева: Когато се вгледат в очите на картините ми, те им говорят
Снимка: Личен архив

Силвия Колева е художничка от Варна, която само преди броени дни откри своята изложба "Fight of the beauties" (Битката на красавиците). Експозицията може да се похвали с над 30 живописни платна, разкриващи красотата на жените от цял свят. Ето какво разкри Силвия за рисуването, изложбата и красотата. 

Здравей Силвия, разкажи ни накратко за себе си

Здравейте, аз съм от Варна, рисувам повече от 20 години с малки прекъсвания, като през последните четири години ежедневно. Или може би трябва да кажа еженощно, тъй като рисувам често и по-скоро през нощта.

Изложбата ти "Fight of the beauties" разкрива красотата на жените по света. Как се роди идеята ти за нея?

Идеята се роди още преди четири години, когато направих първата си изложба със заглавие "Черни перли". Тогава бях предизвикана да нарисувам африкански жени и цялата изложба беше посветена на тях. Впоследствие реших да нарисувам жени от различни раси и да ги обединя в една обща експозиция.

В експозицията ще представиш 20 платна с женски образи. Всички ли са реални дами?

Да, реални са, с доза въображение. Някои от тях са близки жени до сърцето ми. Случвало се е да нарисувам такава картина без знанието на дамата и да я изненадам.

Външната красота е субективно понятие, но какво означава тя за теб?

Да, наистина е субективно понятие, но е факт, че всяка жена е красива и мога да видя чара ѝ. Имаше един експеримент, който бях гледала, спираха на улицата жени от всякаква възраст и им казваха, че са красиви, правеха снимка на жената и ето в този момент тя грейваше. Затова е важно жените да чуват комплименти и да се чувстват красиви отвън и отвътре.

Вярваш ли, че вътрешната красота може да повлияе на начина, по който светът възприема даден човек?

Разбира се, в изложбата искам да покажа не само външната, но и вътрешната красота - силата, характера, страстта, пламъка, духовното състояние на жената. Казвали са ми, че когато се вгледат в очите на картините ми, те им говорят - някои показват болка, тъга, други - любов.

Ти самата какво най-много харесваш в себе си?

Търпението, прекалено търпелива съм. Смятам, че съм тих и деликатен човек. Вярвам в доброто и се стремя и аз да бъда такава. 

А какво би променила?

Малко повече самоувереност и самочувствие.

Кога започна да се занимаващ с живопис и какво усещане ти носи рисуването?

Рисувам от дете. И средното, и висшето ми образование са свързани с изкуството. Това са и годините, когато съм започнала. Рисуването е любов, всичко за мен.

ВИЖТЕ ТУК ОЩЕ КАРТИНИ НА СИЛВИЯ

Ти се занимаваш и с иконопис. Там има ли място за художествени интерпретации или всичко е по канона?

Позволяват се малки отклонения, но като цяло всичко трябва да е по канона.

Живопис или иконопис е по-търсено при българите?

По мое мнение по-търсена е живописта. В днешно време се търси повече модерното пред духовното. Хубаво е да търсим повече духовното.

Галериите, в които могат да се видят икони са рядкост. Мислиш ли, че това трябва да се промени, да се популяризира повече този тип творчество?

Старите майстори на икони са рядкост. Хората купуват икони за конкретен повод - нов дом, ново семейство, защото иконата носи здраве и закрила, носи нещо свято и сакрално. Мястото на иконата е в дома и в сърцата на хората.

Какъв е твоят свят?

Пъстър, с цвят на кобалт, рубин, цинобър, кадмий, с аромат на бои.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама