Стефания Колева: Жена с шарени мечти и милион идеи в секунда


Стефания Колева: Жена с шарени мечти и милион идеи в секунда
Снимка: Мира Дерменджиева

Стефания Колева определено е от хората, които няма как да останат незабелязани - с чаровна усмивка и сякаш неизчерпаема енергия. Жена с "рошави мисли", която съветва да си даваме повече поводи за радост, да забравим съветите на Егото и да дишаме.

Наскоро актрисата празнува 50-годишен юбилей, като може да се похвали, че зад гърба си има много успешни театрални, кино и телевизионни роли. И не само. Както сама ни сподели: "Щастлива съм, че работя това, което обичам". След няколко дни (на 26 август 2023) тя отново ще се качи на сцената на Sofia Summer Fest. Този път ще бъде придружена от колегите си Алекс Сърчаджиева, Дарин и Деян Ангелови. Постановката се казва "От всички страни" и ви гарантираме от личен опит, че много ще се смеете. Само ще споменем, че това е най-дълго играната чешка комедия, а самата Стефания Колева влиза в ролята на колоритна гадателка.

Гледали сме те в киното, на малкия екран, както и на театралната сцена, но коя всъщност е Стефания Колева, когато не е в роля?

Ведър индивид с рошави мисли, шарени мечти, милион идеи в секунда, ангажиран с цели, вълнуващ се от живота и живеещ в настоящето.

Наскоро празнува и 50-годишен юбилей, как се чувстваш на тази възраст?

Рано ми е да отговоря.

Кои са твоите "малки" женски тайни?

Въпросът май е "как да различим фалшификата от оригинала". А, нужно ли е? Фалшифицират се подписи, творци, пари, лица, идентичности. Светът е такъв – реплика на Света.

Страшното става, когато душата е фалшива, когато сърцето е реплика. Особено ако е реплика на камък, колкото и блестящ да е. Страшно е, когато усетим, че сами се превръщаме във фалшификат, че оригиналът е останал някъде в гимназията.

Вижте още: Бинка Желязкова: Първата жена режисьор в България

А най-ценните уроци, които си научила през годините?

Да. На някои още съм на поправителен. Но нека не обсъждаме какво е било през Каменната ера, когато по-разпространени от дървото са били камъните.

Ако можеше да върнеш времето назад, би ли променила нещо в личен или професионален план?

Сега се връщам в Палеолита, късния. Разбрахме се, по онези времена животът е бил труден, но не колкото днес. Хубавото предстои. Защо? Защото е въпрос на гледна точка.

Снимка: Мира Дерменджиева

Кой е най-големият комплимент за теб като актриса?

На живо сте по-слаба. Шегувам се. След спектакъл, в който играех възрастна жена, бяха питали, коя е актрисата.

Макар че обикновено през лятото повечето актьори си почиват, ти не спираш да работиш. Скоро (на 26 август 2023) предстои да те гледаме отново на Sofia Summer Fest, този път в постановката "От всички страни". Разкажи ни за твоята роля и лесно ли успя да влезеш в нея? 

Щастлива съм, че работя това, което обичам. В този смисъл, работата е удоволствие и не тежи. В представлението "От всички страни" сме се събрали Алекс Сърчаджиева, Дарин и Деян Ангелови, колеги, които искрено се радваме един на друг и си партнираме с внимание, любопитство, много смях, очакване. Какво по-хубаво от това?

Представлението е режисирано от Николай Гундеров, който ме навигираше в ролята на Имейлда, която е онлайн гадателка. Ролята е интересна и за нея гледах доста гадателки, които практикуват "силата" си в ефира.

Ако парите, щастието и любовта ви липсват, е време да потърсите услугите на този колоритен феномен. Не е сигурно дали ще разреши проблемите ви, но ако чакрите ви са отворени да изживеете един миг в ретрограден Меркурий с Лилит във везни, със сигурност 26.08.2023, Sofia Summer Fest, е мястото, което ще ви завърти в нетрадиционна ситуация.

Снимка: Иван Ерменков

Вече няколко пъти си била на сцената на Sofia Summer Fest, какво е усещането да играеш на открито?

Приятно. Има усещане за свобода. До момента сме играли само с момичетатa - "Извънредните", а те са различен формат от театрална пиеса и ще ми бъде интересно как ще се получи. Със сигурност ще е забавно.

Вижте още: 74-годишната Колийн Хайдеман: Отказвам да се обличам според възрастта си

И тъй като си жена и обществена личност - какво мислиш за болезнената тема за домашното насилие и как може да се спре агресията срещу жени?

Темата е тежка, дълбока и не е възможно да се отговори кратко. Домашно насилие може да има не само срещу жени и деца, има случаи и срещу мъже. Има статистика, че всяка трета жена и неизвестно какъв процент мъже някога в живота си са били жертва на насилие от близки хора.

Унижение, критики, обиди, умишлено изолиране, контрол, агресия, патологична ревност, натрапливо повтаряне на едни и същи въпроси, трошене, заплахи, икономически и финансов натиск, прекомерно поемане на отговорност от единия партньор, следенe. Всичко това влияе върху психиката на жертвите и техните деца. Това е ужас, който никой не заслужава.

Какъв е твоят свят и този, в който би искала да живеем?

Светът е такъв, какъвто ние сме си го направили.

И тъй като темата отново е дълбока и няма как да се дадат отговори в няколко изречения, ще кажа с усмивка, че е нужно да си направим таблица с приоритетите. Да тръгнем отнякъде. Ако бръчките останат най-отгоре, първо с тях се заемаме.

Най-ниско в таблицата оставяме силния пол. Той е силен и ще се измъкне от страшните лапи на живота. По-нагоре са децата. Те вече са големи. Те са истински мъже и жени, стига сме им досаждали с остарелите си съвети. Следва грижата за дома. Той е съвкупност от неприятности – пазар, готвене, гладене...!

Катерим се по таблицата. Идва ред на работата, на професионалното ни израстване...

Всичко е мимолетно. Да носим и пазим тази крехка мимолетност, да я запазим отворена към реалността, през времето, каквото е сега, каквито сме ние, да крачим с него. Да си даваме и повод за радост. Да забравим съветите на Егото и да дишаме.

Снимка: Иван Ерменков

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама