Светла Лесова: Подценяването на жените ми действа стимулиращо


Светла Лесова: Подценяването на жените ми действа стимулиращо
Снимка: ПР

През последните години все повече се говори за половото неравенство в професионалната сфера, а и не само. И ако си мислите, че една жена не може да има успешна кариера, да бъде добър лидер и едновременно с това грижовна майка... ще ви опровергаем. Приятно ни е да ви запознаем със Светла Лесова, която има 18 години международна кариера в едни от най-големите глобални компании за бързо-оборотни стоки. Също така тя е майка на 3 деца.

В най-женския месец Светла ще бъде специален гост на Leader Talks. На 12 март в Carrusel Club тя ще разкаже как успява да балансира, с какви предизвикателства се сблъсква и кои са най-важните качества на добрия лидер. Въпросите ви ще ѝ бъдат задавани от неповторимата Мария Силвестър. И най-хубавото е, че всеки продаден билет ще бъде дублиран като стойност и дарен за кауза, която ВИЕ ще изберете чрез гласуване.

Ето какво ни сподели Светла дни преди да излезе на сцената заедно с Мария Силвестър:

Имате многогодишен опит в сферата на бизнеса, някога усещала ли сте дискриминация заради факта, че сте жена? 

Почти винаги има леко подценяване в първоначалния момент и това ми действа стимулиращо, особено при воденето на преговори. Преди няколко години ми се наложи да работя активно с колеги от търговския отдел на наш офис в друга страна, които открито твърдяха, че жените не са добри търговци. Тази нагласа беше толкова ограничаваща за тях, колкото стимулираща за мен. След първите успешни резултати, насладата от успеха беше много по-голямa, а и до сега поддържам чудесни партньорски отношения с тези колеги.

Какви според вас са стъпките към полово равенство, особено когато става въпрос за ръководни позиции?

Преди години участвах в изграждането на регионален екип, който трябваше да бъде базиран основно в Дубай. Моят мениджър по това време беше силен привърженик на половото равенство и разнообразието в екипа.

След като получи първата селекция от кандидати за свободните позиции, той си даде сметка, че агенцията по наемане на персонал му бяха дали CV-та единствено на кандидати мъже. Тогава той отказа да интервюира и изрично пожела да му бъдат предоставени подходящи кандидати жени. За агенцията това беше изненада, а за всички нас, от неговия екип това беше ясна заявка, че когато има целенасочени действия от най-високите йерархични нива на компанията, тогава се случва промяната.

Жените по природа сме по-чувствителни, емоциите имат ли място в бизнеса?

Не мисля, че жените са "по-чувствителни" по природа, просто това е поредното клише. Всеки човек изразява емоциите си по различен начин и в зависимост от ситуацията.

Работила съм с много хора от всякакви националности, религии, култури, и вярвам, че в бизнеса 90% от работата се определя от личните отношенията, които се изграждат между колеги, партньори и клиенти. Така, че да, емоциите и емоционалната адекватност са от съществено значение в бизнеса.

Вие сте специален гост на мартенското издание на Leader Talks, имате ли очаквания за 12 март?

Впечатлена съм от професионализма и енергията, която влагат организаторите на Leader Talks. Да бъда гост на това прекрасно събитие е чест и признание, което аз с радост приех. Очаквам да се забавляваме много, да споделим опит и да се заредим с вдъхновение и позитивизъм.

ИГРАЙТЕ И СПЕЧЕЛЕТЕ БИЛЕТ ТУК!

Какво е вашето послание към българките в месеца на жената?

Да помнят, че никога не е твърде късно за нищо. Трябва само да имат куража да не спират да се развиват, усъвършенстват и мечтаят. Пожелавам на всички дръзновение, аеродинамично ускорение и много успех!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама