Ванда Ферагамо: Опечалената домакиня, която ръководи модна империя 60 години


Ванда Ферагамо: Опечалената домакиня, която ръководи модна империя 60 години
Снимка: Getty Images

Ванда Ферагамо е родена на 18 декември 1921 в малкото градче Бонито в района на Ирпиния в Италия, което е и родното място на Салваторе Ферагамо. Баща ѝ Фулвио е бил лекар - суров мъж, отдаден на Светския францискански орден. Всъщност, именно той оформя оформя живота на Ванда около принципите за морален интегритет, скромност, баланс и религиозна вяра. Майка ѝ, Джована Пелегрино, произхожда от семейство на търговци и земевладелци в Ариано ди Пулия.

Вижте още: Анди Макдауъл, която дефилира на 65 години и изпрати важно послание (ВИДЕО)

Ванда претърпяла две катарзисни промени в живота си като тийнейджър. По време на футболен мач брат ѝ пада в кладенец и загива. Съкрушената ѝ майка умира скоро след това. Ето защо от живота си в Бонито Ванда предпочита да си спомня само лятото на 1940, когато среща Салваторе Ферагамо.

Обущарят бил истинска знаменитост и младата жена, докато го поздравявала, го похвалила за приноса му към женската елегантност. Салваторе бил поразен от думите ѝ и веднага решил, че тя ще бъде негова съпруга, въпреки разликата в годините им. Ванда още нямала 19 години, а Салваторе бил на 42. На 9 ноември 1940 двамата се венчали в църквата Санта Лучия в Неапол и отпътували до дома си, сгушен във Флорентинските хълмове.

Раждането на двете им дъщери, Фиама и Джована, изпълнил дома им с радост, въпреки че войната създала несигурност за бъдещето. Първият син на двойката, Феручо, се родил на 8 септември 1945 г. Годините на следвоенно възстановяване били време на растеж както за град Флоренция, така и за семейство Ферагамо. Границите се отворили отново и международната търговия се възобновила. Родили се още три деца - Фулвия, Леонардо и Масимо. Семейството се разрастнало, както и бизнес ангажиментите и пътуванията на Салваторе. Ванда преживявала всичко чрез историите на съпруга си и специалните поводи, като например посещението на Одри Хепбърн във Флоренция през 1954, за да поръча няколко чифта обувки от известния обущар.

Вижте още: Теодора Пейкова: Издателката, превърнала българките в европейки

През 1958, след като се завърнал у дома от пътуване до Австралия, Салваторе започнал да проявява симптоми на сериозно заболяване. Фиама, най-голямата му дъщеря, се отказала от изучаването на история на изкуството, за да се присъедини към него в бизнеса, научавайки всичко, което трябва да знае за обувките. Джована също напуснал гимназията, за да запише курс по мода в училището „Лукреция Торнабуони“ във Флоренция. През 1959 тя създала първата си колекция от дрехи, представяйки я в хотел Plaza в Ню Йорк.

Салваторе починал във Форте дей Марми на 7 август 1960 г. Ванда била съсипана и притеснена за бъдещето, въпреки че работниците на погребението се опитали да я успокоят: „Можем да го направим, ще видиш. Ние ще ви помогнем.“

Но тя никога не била работила извън дома и била наистина изплашена Години по-късно мнозина са я питали как я успяла, на което тя отговаряла:

"Не знам, жените са в известен смисъл пазителите на привързаността, която поддържа връзката. Постепенно намерих енергията, от която се нуждаех, за да продължа напред. Бях се грижила само за семейството си и изведнъж трябваше да се погрижа за всичко. Управление, възстановяване на запасите, технически проблеми, проследяване на разходите. Вярвам, че всички ние, жени, бихме могли лесно да управляваме компания, ако вече сме в състояние да управляваме разумно домакинство.“

Салваторе оставил много идеи недовършени и те трябвало да бъдат разработени, като адаптирането на неговите производствени и монтажни системи, стриктно базирани на процес на ръчна изработка, за да отговорят на нарастващото пазарно търсене, което изисквало използването на машини. Джери, племенникът на Салваторе, е отговорен за въвеждането на обувките Ferragamo в ерата на индустриалното производство.

Вижте още: 5 тенденции, които се наложиха на Седмица на модата в Париж (СНИМКИ)

С подкрепата на дъщерите си и няколко верни служители, Ванда засилила плана за развитие, който съпругът ѝ започнал. През 1961 тя финализирала Gilio, първият парфюм на Ferragamo, и отпечатала първия копринен шал в Комо. Шалът е проектиран от Salvatore с художника Alvaro Monnini и бележи началото на производството на копринени аксесоари на компанията, което ще прерасне в собствено, когато третата дъщеря на фамилията, Фулвия, решава да се присъедини към майка си в бизнеса през 1971 година.

През 1963 Феручо също се присъединил към семейния бизнес с програма за обучение, включваща работа в различните отдели, от логистика през производство на обувки до операции на дребно. 20 години по-късно той станал управляващ директор. Самият Феручо споделим веднъж в свое интервю:

„Майка ми не само не разбираше нищо от бизнес и пари, но и от обувки. Лиспваше ѝ творческия усет на баща ми, но беше гениална в друго – в усета си за хора и заложи на него. Само за няколко години събра изключителен екип от професионалисти, майстори обущари и занаятчии.“

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама