Виолета Лазарова: В България направените с внимание и сърце осъществени идеи се забелязват


Виолета Лазарова: В България направените с внимание и сърце осъществени идеи се забелязват
Снимка: Личен архив

Ако попитате Виолета Лазарова с какво се занимава, със сигурност ще получите доста дълъг отговор. Причината? Тя е от хората, които не си поставят рамки, постоянно търси нови начини да се предизвика и да осъществи мечтите си. И да, 24 часа на ден със сигурност не ѝ стигат.  Вили е човекът, който стои зад Sofar Sounds в България и Pandelka, по които работи с невероятен хъс и любов, което определено си личи. Страстта ѝ към пътешествията (ще останете в захлас, слушайки я да ви разказва за поредната посетена дестинация) пък е причината отскоро да поеме Клуб на пътешественика заедно с други ентусиасти. Както сама казва: "Една идея сама не струва толкова, колкото хората, които стоят зад осъществяването ѝ". Лъчезарна, харизматична, енергична, вдъхновяваща... запознайте се с Виолета Лазарова.

Като човек, който не се спира и има много страсти (вижте какви тук), можеш ли да се опишеш само с 3 думи?

Цветна, позитивна и енергична.

Живяла си в различни държави и си работила за известни брандове като Saint Laurent, Harrods, Roger Vivier и Ray-Ban. Защо реши да се завърнеш в родината си и да реализираш мечтите си тук?

Мисля, че по-скоро отговорът ми е свързан с това какво ме задържа в България, а не какво ме е върнало, защото това, което ме върна преди повече от 5 години, не е актуално към днешна дата.

Мисля, че това, което ме задържа тук на първо място, са хората. В България наистина има едно чудесно ядро от млади, умни и действащи хора. Да, много голяма част от тях са в София, но не само. И някак всички са свързани през множество общи познати. Това е една невероятна мрежа от положителна енергия и смисъл. Другото е, че тук добре направените и изпълнени с внимание и сърце идеи се забелязват.

За съжаление, има го и моментът, че липсват конкуренция и разнообразие засега, което неминуемо спира полета на идеите, защото те бързо си намират комфортната зона в нещо работещо ок, което няма нужда да се променя. Затова за мен във всичките години, в които съм в България, ми е било изключително важно да продължавам да пътувам често и по този начин да се вдъхновявам.

 

Ти си организатор на Sofar Sounds в България. Разкажи ни повече за този международен музикален проект и какво те вдъхнови да го пренесеш у нас?

Sofar Sounds е световен музикален проект, който съществува в над 300 града по света. Ние организираме концерти в нестандартна обстановка и пазим всички важни елементи на събитието в тайна до последния момент. Всеки път създаваме неповторима интимна и уютна атмосфера и нито един концерт не прилича на друг.

Sofar Sounds Sofia беше едно от онези неща, в които се впускаш с огромна вяра в идеята и горе-долу това е всичко, с което разполагаш. Нямаше стартов бюджет, не познавах много хора от средите, нямах опит с организирането на музикални събития. Към онзи момент мислех и че нямам никакъв предприемачески дух. И въпреки това, обичайки да предизвиквам себе си, попълних формуляра за стартиране на нов град на път за летището за обратния ми полет към София след 2 години в Лондон. Те ми отговориха няколко дни по-късно, съгласявайки се да ми поверят задачата. Имах точно два контактна в София, които знаех, че се занимават с нещо музикално, единият, от които бях срещала в Япония, около половин година по-рано. Видяхме се в София, попитах я дали ѝ е интересно начинанието, тя каза "да". Почти 6 години по-късно все още сме заедно в проекта. Става дума за Хрисина Ганева. И оттам нататък нещата просто започнаха да се случват… Да, първите концерти бяха на мускули и беше трудно да убедим музикантите да участват, не можехме да си позволим да работим с професионални кадри за звук и картина, а това е изключително съществено, често нямахме и локация до последния момент. Но няколко месеца по-късно вече имахме бирен бранд, който сам ни потърси и реши да ни подкрепи, и нещата тръгнаха. В годините около проекта се завъртяха още страхотни хора, които все още са с нас и аз страшно много се радвам за това. Случването на Sofar Sounds Sofia през годините ми доказа, че една идея сама не струва толкова, колкото хората, които стоят зад осъществяването ѝ. И смея да кажа, че Sofar има някаква магическа притегателна сила да събира и обединява. Sofar Sounds е магия, която трябва да се преживее без значение дали в София, Найроби, Мелбърн или където и да било по света.

Кое е най-нестандартното място, на което сте правили концерт?

В поликлиника. Или поне според мен е било най-интересното. Вероятно, когото и от екипа да попитате, ще чуете различен отговор.

След броени дни, на 15 май, ще имате ново издание, какво да очакваме?

Шшшт! Тайна е.

 

Ти също така изработваш аксесоари за коса - Pandelka. Колко важни са те за визията ни?

Тук трябва да кажа, че всички аксесоари на Pandelka ги наричаме панделки, но те реално са скрънчита, ленти, има и панделки за коса, разбира се.

Аксесоарите са страшно важни, защото са финалният щрих от всеки аутфит. Никой тоалет не изглежда завършен без правилните за него бижу, чанта, обувки, които от своя страна могат и да съсипят цялостната визия, ако не са правилно подбрани. Аз обожавам модата и въобще мислите за дрехи, цветове и материи ми действат страшно успокояващо, но професионално съм се занимавала винаги с аксесоари, може би защото обичам детайлите. И панделките ни са точно това - финалният елемент към всеки тоалет.

Кой е аксесоарът, без който не излизаш от вкъщи?

Панделка, разбира се. И още няколко гердана, обици, гривни и пръстени, които буквално не свалям.

Като запален пътешественик, кое е мястото, което винаги ще остане в сърцето ти и защо?

Ох, много са наистина. Обожавам да се вкарвам в приключения и всяко приключение е в сърцето ми. Сега с този въпрос мислено обикалям земното кълбо и си мисля за толкова различни незабравими моменти… но мога да кажа, че най-добре вирея на много топло, в близост до вода и където хората обичат да танцуват от сърце и душа. В Латинска Америка се чувствам много на мястото си.

А това, за което имаше големи очаквания, но те разочарова?

Египет, уви, там повече не ми се ходи.

Дай ни 6 полезни съвета, преди да тръгнем на път, независимо от дестинацията.

1. Тръгнете с отворено съзнание към преживяването.

2. Не бъдете нетърпеливи и припряни, оставете пътуването да се случва с неговото си собствено темпо и според бързината на живот на мястото, където се намирате.

3. Прочетете нещо за държавата, където отивате. И нямам предвид кои забележителности да видите, а какви са вярванията на хората, какъв е битът им, някои обичаи примерно - помага страшно много да разберете къде се намирате. Много обичам да разказвам за първото ми ходене в Япония, когато не знаех нищо за японците. После прочетох за шинто, японска история и митология. На второто и третото ходене вече с научен урок имах толкова по-пълноценно преживяване…

4. Вземете си колело, моторче или кола винаги, когато е възможно.

5. Пътувайте с толкова багаж, колкото се чувствате комфортно да носите сами.

6. Давайте шанс на местата за хранене, където са местните, дори и да не ви изглеждат първа хубост. Най-вкусната храна винаги съм я яла в най-невзрачните ресторантчета.

 

Ти самата какво най-много харесваш в себе си?

Може би това, че съм честна и открита с хората около мен, старая се и със себе си да съм такава.

А какво би променила?

Бих премисляла по-малко определени ситуации и бих си дала спокойствието, че не всичко зависи от мен, дори и когато давам най-доброто от себе си.

На какво не можеш да устоиш?

Хмм чийзкейк, патладжан и артишок...

Какъв е твоят свят?

И той е цветен, също е социален, разнообразен, динамичен и непостоянен.

 

Интервю на Весела Софева

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама