За акушерството като личен избор, който се предава в едно семейство 140 години


За акушерството като личен избор, който се предава в едно семейство 140 години
Снимка: Личен архив

Въпреки че изборът на професия не е генетично обусловен, има много синове, дъщери, внуци и внучки, че и правнуци и внучки, на които се предава любовта към професията на предците им.

През 1886 година в Бургас се ражда Донка Ставрева. Тя избира за свое призвание една от най-прекрасните, вдъхновяващи професии – акушерската. Днес нейната пра-внучка – Грета Кралева достойно и уверено продължава пътя, който Донка начертава. У нас до Освобождението не е можело да се говори за научна родилна и гинекологична помощ, макар че въпроси на акушерството за майката и детето намират място в съчиненията на най-ранните представители на славянско – българската писменост в средновековна България. През 1896 година се открива първото Акушерско училище в България с 15 курсистки. Вече пораснала, Донка завършва акушерство и работи смесено – в кабинет и по домовете. За 25 години стаж има над 2000 бебета, проплакали в ръцете ѝ.

Много години по-късно съдбата си знае работата и нейната пра-внучка – Грета Кралева избира тогавашния полу-висш медицински институт пред педагогическия, учи за акушерка, завършва първа по успех и веднага след това започва работа в Майчин дом в родилна зала. Днес я откриваме в болница „Свети Лазар”, където е действаща акушерка и административен директор. Дъщеря ѝ – Габриела Георгиева също е част от структурата на болницата и макар без медицинско образование, на шега казва, че вече е половин лекар.

На по чаша чай разговаряме с Грета за любовта към професията, за изборите, които всеки ден прави и за силата на женския дух.

Грета, здравейте! В началото на XX век Вашата баба е избрала професия, която тепърва започвала да набира скорост. През 1903 година у нас са я практикували едва 131 дипломирани акушерки на фона на около 3500 сега. Какво я е мотивирало да стане акушерка?

Моите близки винаги са говорили за нея с възхищение и респект. От дядо ми, нейният син, съм чувала, че е била смела и авантюристична жена, съосновател и поддръжник на женското дружество в Красно село. Като жена в името на жените, безкористно се е отдавала в помощ на родилките и новородените. Изпитвала е тръпка и вълнение при всяко започнало раждане и грабвала куфарчето си в миг, независимо деня и часа.

Още от малка ли знаехте тези истории? Те ли ви накараха да продължите пътя ѝ?

От съвсем малка са ми разказвани тези истории от моята баба и дядо, които дълбоко са се запечатали в съзнанието ми и години по-късно, когато дойде моментът да избирам професионалния си път, у мен нямаше особено колебание. Като малко момиче играех непрекъснато с автентичното куфарче на баба ми Донка и лекувах куклата си Мими. Винаги съм била с усещането, че мисията ми е да помагам на хората и в частност на жените, а какво по-хубаво и емоционално преживяване от това в ръцете ти да се ражда живот. Адреналин във високи дози!

Кои са били най-големите предизвикателства пред професията тогава?

На първо място е двойната отговорност на акушерката, а именно да опази два живота - на майката и на бебето. Истината е, че да се води раждане у дома, вместо на територията на болница, е само по себе си голямо предизвикателство. Както сега, така и тогава по-малкият брой специалисти е представлявал проблем за качественото здравеопазване.

Кои са сега? Постоянно чуваме за намаляващ брой на практикуващите в България акушерки на фона на все по-високата им средна възраст... Тенденцията е меко казано плашеща...

По мое време имаше три института за подготовка на здравни кадри. Във всеки един от тях имаше акушерски профил с поне 25-30 обучаващи се специалисти. Всяка година излизаха минимум 80 добре подготвени акушерки, задоволявайки нуждите на пет специализирани АГ болници в София. Към днешна дата бройката от преди 35 години е недостижима, а броят на лечебните заведения в София е поне два пъти по-голям. След дипломирането за една позиция се кандидатираха средно 4-5 акушерки, а сега едва, едва запълваме 1 свободна такава.

Как съчетавате двете изключително отговорни, времеемки и трудоемки задачи – да сте действаща акушерка, но и административен директор на болницата за женско здраве СБАЛ „Свети Лазар”?

С нестихващ ентусиазъм, любов и всеотдайност. Адреналинът от водене на раждане ме зарежда изключително много, в зала се чувствам наистина най-добре, в свои води и на мястото си. Така, че благодарение на практическата ми дейност лесно се справя и с административната, която е значително по-суха и в същото време не малка по обем.

Колко деца са проплакали в болницата, която ръководите от самото ѝ създаване преди 23 години?

По мои сметки са около 5400 бебета. И ако преди два века се раждаха предимно момичета то днес нещата изглеждат малко по-различно: момчетата имат лек превес.

Все по-често имаме и близнаци, най-вече заради успешните ин витро процедури, които извършваме вече 16 години.

Интересно е и да отбележа, че пет чифта тризнаци са проплакали при нас.

Кое е нещото, което Ви дава сила да продължавате да правите всичко, което правите и днес?

Фактът, че всеки ден се наслаждавам на най-чистото нещо на този свят – раждането на новия живот, усмивката през сълзи на родителите, грижата за тяхното най-драгоценно същество, което ще промени из основи живота им към по-добро – тяхното дете! Фактът, че имам пекрасна професия, но и екип от съмишленици, с които се чувствам като у дома. Не на последно място сила ми дава и фактът, че продължавам да научавам по нещо ново за професията ежедневно!

Професията е прекрасна и дава много. Оптимист съм, че все повече хора ще изберат да ѝ се посветят, което със сигурност ще ги направи много щастливи. Също като мен.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички