Българка в Милано: Психически стана доста трудно


Българка в Милано: Психически стана доста трудно
Снимка: iStock

28-годишната българка Микаела Мокка е дизайн мениджър. От 4 години работи в Милано – столицата на провинция Ломбардия, най-тежко засегнатият от коронавирус район. Потърсихме я, за да разберем как живеят, какви са страховете и надеждите на хората там, където до днес са заразени 80 600 души, а над 8200 са починали.

Как сте, Микаела, здрава ли сте?

Физически съм добре, психически стана доста трудно вече. Така сме от три седмици вече. На 7-ми вечерта излезе декрета, с който забраниха да се излиза без причина.

Постоянно сте вкъщи, нали?

Да, всеки ден сменят декретите за модула, който трябва да имаш, когато излизаш навън.

Какво значи това?

Например вчера беше 26-ти, на 25-ти пуснаха нова декларация, с която можеш да излизаш. Тя е задължителна и ако нямаш принтер вкъщи, трябва да препишеш целия текст, да се подпишеш и да я носиш, когато те спрат полицаи. Мен не са ме спирали, но мои приятелки бяха спрени и са искали да ги глобяват, защото нямаха документ. Всеки ден променят и глобата. Сега е от 400 до 3000 евро. А за хора, които имат коронавирус и са излезли навън, може да е налудничаво, но налагат до 5 години затвор, в който ще влязат, когато се възстановят.

Микаела

Ако едно семейство са заразени, кой ги снабдява с продукти от първа необходимост?

Пуснали са на всички сайтове телефони за услуги за хора в нужда - може да ти докарат храна от магазините. Молят хората с леки симптоми да си останат вкъщи колкото може повече, ако не се налага да постъпят в болница, защото в Бергамо например, съвсем близо до Милано, където е епицентъра с най-много случаи, лекарите казват, че болниците може да се окажат най-големите ядра на вируса. 70% от болните в тях са с коронавирус. Той се предава там на тези, които не са болни. Линейките и медицинските лица са другите, от които може да се предаде. Затова молят хората да не бързат да ходят в болниците. Една приятелка имаше над 38 градуса температура и лекарите й казаха, че трябва да изчака 2-3 дни преди да предприеме посещение в медицински център.

Как минават дните и нощите ви?

Аз, за щастие, работя. Може би имам късмет, защото моята работодателка ми каза: "Не се притеснявай! Приеми го като една ваканция. Когато се събудиш, дай си време да релаксираш. Закусвай добре, след това започни да работиш. Направи си обяд, спортувай!". Аз много спортувам, поне 2 часа на ден, не само за тялото, а и заради ума. За ума всичко това е много трудно, защото на всеки 15 минути се чуват линейки - искаш или не, психически доста ти влияе. Избягвам вече да чета статистики, статии, защото всеки ден излизат нови случаи. Например едно проучване от университета в Торино, в което казват, че трябва да се приема много витамин Д. При направените изследвания на излекуваните се установява, че имат голямо количество витамин Д в тялото.

Това трябва да е превантивна мярка, така ли?

Да. Целта е, ако се заразиш, да се намали ефекта на заболяването върху организма ти.

Вечер пеят ли по терасите?

Пеят, да. Сега малко по-рядко, не всяка вечер, а няколко пъти на седмица. В неделя вечер в 9 часа всички запалваме свещички, телефони, фенерчета в памет на починалите, а в началото идеята беше да се освети цяла Италия, за да се види на сателитите, че е жива.

 

Научете ТУК какво разказва още Микаела за тежката ситуация в Италия и как тя самата се справя!

 

Интервю на Анита Чолакова
Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама