Жените са по-устойчиви на коронавируса


Жените са по-устойчиви на коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

Нови данни показват, че жените много по-рядко умират от новия коронавирус. За това има няколко причини, пише швейцарското издание Tages-Anzeiger.

Английски учени от иницативната група Global Health 50/50 са публикували данни от анализ, направен въз основа на пола в 11 страни. От него се вижда, че в Италаия 71% от починалите са от мъжки пол, в Китай- 64%, в Германия - 63%. При това жените не по-рядко се заразяват с вируса. В Италия жените са 42% от заразените, в Китай - 49%, а в Германия - 45%. В Южна Корея 61% от заразените с коронавирус са жени. До момента няма ясен отговор на какво се дължи това.

Все пак учените имат някои предполжения - решаваща роля има начина на живот и свързаните с него рискови фактори, от друга страна са важни и биологичните различия. Жените имат по-силна имунна система, в сравнение с мъжете. Една от преподлагаемите причини за това е фактът, че им се налага са преживеят натоварването на бремеността и раждането. Сред рисковите фактори са сърдечно-съдовите заболявания, диабетът, хроничните заболявания, хроничните заболявания на белите дробове и високото кръвно налягане. 

В зависимост от конкретната страна рискът при мъжете да починат от коронавирус превишава този при жените с 90%. Мъжете водят по-рисков начин на живот, пият повече алкоол и по-често употребяват вещества, водещи към зависимост. Мъжете все още пушат повече от жените, затова и повече страдат от сърдечно-съдови заболявания. Възпалението на белите дробове допълнително натоварва сърцето. 

Аналогични изследвания, проведени за вируса SARS и MERS, са показали подобни резултати.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама