Работещите жени остаряват по-бързо


Работещите жени остаряват по-бързо
Снимка: iStock/Guliver

Учени от Московския държавен психолого-педагогически университет сравниха показателите за биологична и психобиологична възраст сред представители на различни професионални групи. Те показаха, че работещите жени след 36 години остаряват по-бързо от неработещите си връстнички, докато при работещите мъже застаряването, напротив, се случва по-бавно.

Експертите сравняват показателите за биологична и психобиологична възраст и отбелязват определени различия сред работещите в различни професии. Сред представителите на работещите е отбелязан нисък индекс на относително остаряване сред жени от всички възрасти и мъже от 36 до 60 години и от 61 до 87 години.

В извадката при мъже на възраст от 18 до 35 години индексът на относително стареене е по-висок, което показва, че представителите на извадката са биологично по-стари от регистрираната биологична възраст.

Обратната ситуация се наблюдава при мъже на възраст от 18 до 60 години: те имат висок индекс на относително стареене. Подобни показатели могат да потвърдят мнението на учените, че младите мъже са по-податливи на стрес и физическо натоварване е по-лесно да рухнат емоционално.

Индексът на относителното застаряване обаче намалява при мъжете и жените след пенсиониране.

"Доказано е, че сред представителите на работещите жените на възраст 35 и повече години стареят по-бързо от връстниците си. За мъжете застаряването, напротив, протича по-бавно във всички възрастови групи, това е особено важно за възрастовата група в основната трудоспособна възраст - 36-60 години“, казва магистърът по психология на Московския държавен педагогически университет Албина Калаева.

Учените отбелязаха, че в периода след пенсиониране, както мъжете, така и жените от всички професионални групи бележат относителното стареене и подобрение на относителното здраве.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама