Във форма след раждането – възможно е!


Във форма след раждането – възможно е!
Снимка: iStock/Guliver

Раждането вече е отминало, малкото човече, което до вчера сме носили в себе си, вече е станало наш верен спътник, изградали сме нов ритъм на живот и ето че се задава новото предизвикателство за всяка една майка, а именно – влизането във форма. Целта да се поберем отново в старите си дънки и да захвърлим разпуснатите и широки дрехи би могла и да съвсем лесно постижима, стига да сме последователни и да разберем, че добрият тонус и физическо състояние ще ни помогнат не само да изглеждаме добре, но и да сме здрави и със самочувствие в тези така трудни месеци след появата на новия член на семейството.

Влизането във форма след раждане обаче трябва да се случва умерено, разумно и най-вече без сериозни рискове за здравето ви. Предлагаме ви няколко кратки съвета какво ДА правим и какво НЕ по пътя към едно по-красиво наше аз.

На първо място – дайте си търпение

Всичко хубаво изисква време, влизането във форма също, така че не си поставяйте неразумни цели като бързо и рязко сваляне на килограми. Подобен подход само ще изтормози и без това напрегнатото ви до краен предел тяло и по-скоро ще ви вкара в спиралата на "йо-йо" ефекта. Вместо това му позволете плавно да влезе в граници след девет месеца бременност и последвалия хормонален бум около раждането, кърменето и всички останали промени, свързани с факта, че вече сте станали майка.

Движете се

Независимо дали искате да го признаете или не, няма как да свалите устойчиво килограми без движение. В първите месеци след раждането, особено ако имате пролетно и лятно бебе, използвайте хубавото време и се отдайте на дълги разходки. Ако сте родили есента или зимата, също нямате оправдание. Интернет пространството изобилства от кратки, но ефективни видеа с домашни тренировки, отнемащи по-малко от половин час. Те са идеален вариант за упражнения у дома, най-вече когато бебето е още съвсем малко и спи през по-голямата част от деня. Ако имате и парк в близост до дома, използвайте го – няма по-ефективен начин да свалите килограми от кардио тренировките, а тичането навън е сред най-добрите варианти за това. Тичането няколко пъти седмично ще спечели и малко време за вас самите и ще е идеален аргумент да оставите за час малкия човек на грижите на таткото.

Храната – трети фактор, с особено голямо значение по пътя към по-добрата фигура

Балансираното хранене обаче може да се окаже доста трудна задача за майка с малко бебе. Всички минали по този път знаем, че покрай грижите за новороденото, а и след това, храненето често е откъсване на залък или консумиране на нещо на крак. Все пак, опитайте се да увеличите приема на плодове и зеленчуци, на месото и домашно приготвената храна наместо пакетираните полуфабрикати. По този начин ще дадете и добър пример на детето си и ще изградите правилни хранителни навици, особено когато започнете и захранването му.

Във всеки случай – с няколко килограма отгоре или не, не забравяйте, че красотата на една осъзната женственост, която дарява майчинството, не може да се сравни с нищо друго.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама