Почина великата Монсерат Кабайе


Почина великата Монсерат Кабайе
Снимка: БГНЕС

Испанската оперна звезда Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст, съобщиха световните медии. 

Известното сопрано е издъхналa тази сутрин в болницата "Сант Пау" в каталунската столица, където бе хоспитализирана през септември заради продължаващи от години здравословни проблеми. Тя получи сърдечен удар през 2012 г. и оттогава имаше проблеми с възстановяването.

През октомври 2016 г. Монсерат Кабайе направи последния си концерт пред българската публика.

Кабайе проправя пътя си към славата през 1965 г. с ролята X на Лукреция Борджия в операта на Доницети в известния "Карнеги хол" в Ню Йорк, след като излиза на сцената като заместничка на болна своя колежка. По време на 50-годишната си кариера тя е гастролирала в операта "Метрополитън", в държавната опера на Виена и е пяла до известни тенори като Лучано Павароти и Пласидо Доминго.

Популярната песен "Барселона", която Кабайе изпълнява заедно с фронтмена на Queen първоначално е записана през 1987 г. През 1992-ра след трагичната кончина на Фреди Меркюри, песента се превръща в неофициален химн на Лятната олимпиада в каталунската столица.

През последните години певицата имаше проблеми със закона през 2015 г., след като бе обвинена в данъчни измами. Заради влошеното си здраве съдът позволи на оперната звезда да не присъства лично на делото в Барселона. Вместо това тя даде показания чрез видео конферентна връзка. Кабайе сключи споразумение с прокуратурата и бе осъдена да плати глоба от 254 000 евро и получи 6-месечна условна присъда, след като бе призната за виновна в пране на пари чрез офшорна компания в Андора през 2014 г.

Погребението на оперната дива ще се състои в понеделник в Барселона.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама