След няколко скандала: Звезди започват да пристигат за "Берлинале"


След няколко скандала: Звезди започват да пристигат за "Берлинале"
Снимка: Getty Images

Международният кинофестивал "Берлинале" посреща големи филмови звезди като Гаел Гарсия Бернал и Руни Мара в четвъртък, след като организаторите анулираха поканата си към представители на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

Вижте още: Мария Игнатова призна защо няма да празнува Свети Валентин (ВИДЕО)

Защо поканата се оказа проблем?

Предварително анонсираното им присъствие на откриващата церемония на 15 февруари предизвика протести сред германските кинодейци.

През последните седмици стотици хиляди германци протестират срещу радикалните идеи на "Алтернатива за Германия".

Организаторите на "Берлинале" подчертаха безпокойството си пред "надигането на антисемитизъм, антимюсюлмански настроения, реч на омразата и други антидемократични практики".

"Алтернатива за Германия" осъди решението за изключване на нейните представители от официалната церемония по откриване на фестивала, отбелязва АФП.

Как войната в Близкия изток оказа влияние?

Настоящото 74-то издание на "Берлинале" ще се проведе на фона на започналата преди четири месеца война в Близкия изток. Германия обяви подкрепа за Израел след атаката на палестинското движение "Хамас" на 7 октомври 2023 г. и последвалата военни действия в ивицата Газа, припомня АФП.

В средата на януари т.г. известни творци, сред които носителката на Нобелова награда за литература Ани Ерно, обявиха бойкот на германските културни институции, обвинявайки ги в потискане на палестинските гласове. Организаторите на "Берлинале" потвърдиха, че фестивалът не е засегнат от този бойкот, въпреки че други културни събития в Берлин се сблъскаха с откази от присъствие.

Вижте още: Изненада: Наградите "Оскар" ще имат нова категория

Сред очакваните филми на фестивала е включеният в конкурсната програма филм Rhinocеros ("Носорог") - нов прочит на пиесата на Йожен Йонеско, чийто сюжет е посветен на съпротивата срещу нацизма. Режисьор е известният израелски режисьор Амос Гитай, участва актрисата Ирен Жакоб.

"Мястото, което ще заеме геополитиката на "Берлинале", е големият въпрос тази година", каза пред АФП Скот Роксбъроу, кореспондент на "Холивуд рипортър" за Европа. Според него директорите на фестивала, които през тази година ще напуснат постовете си, не са успели да намерят равновесие между "политическото кино и изкуството, от една страна, и холивудските блокбастъри, от друга".

Легендарният американски режисьор Мартин Скорсезе ще получи почетна "Златна мечка" за цялостен принос. Очаква се на фестивала да присъстват Килиън Мърфи - един от фаворитите за награда "Оскар" за главна мъжка роля за "Опенхаймер", както и мексиканският актьор Гаел Гарсия Бернал, който участва във включения в конкурсната програма на "Берлинале" филм Another End ("Друг край").

Актрисата Руни Мара, носителка на награда от кинофестивала в Кан за "Каръл", актьорът Омар Си, режисьорът Хон Сан-су също са сред очакваните гости на фестивала.

Мексиканско-кенийската актриса Лупита Нионго ще бъде председател на журито, което ще връчи "Златна мечка" на 24 февруари. Тя е първият чернокож президент на журито на фестивала досега.

Мавританският режисьор Абдерахман Сисако, който не беше снимал филм след успеха на "Тимбукту", спечелил "Сезар" през 2015 г., се завръща с любовната история Black Tea ("Черен чай").

Френско-сенегалската режисьорка Мати Диоп - носителка на Голямата награда на фестивала в Кан през 2019 г. за Atlantique ("Атлантика"), ще представи Le Retour ("Завръщането") - документален филм за реституирането на кралските съкровища на Бенин, откраднати по време на колониалния период.

Тунис ще бъде представен с пълнометражния филм на режисьорката Мериам Джубер.

Две години след участието си в Кан с филма France ("Франция") Брюно Дюмон ще представи L'Empire ("Империята") - научно-фантастичен трилър с участието на Фабрис Лукини, Анамария Вартоломеи, Лина Кудри, Камий Котен.

"Берлинале" ще продължи до 25 февруари.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама