Искате красива и млада кожа? Всичко, което трябва да знаете за цинка


Искате красива и млада кожа? Всичко, което трябва да знаете за цинка
Снимка: iStock

Цинкът става все по-популярна съставка в продуктите за грижа за кожата, защото носи много ползи. Разберете как прави лицето да изглежда по-свежо и младо и защо е полезно за проблемна кожа.

Вижте още: 5 цвята, които ще са хит при прическите за пролет 2024 (СНИМКИ)

Правилната грижа за кожата става все по-сложна задача, като се има предвид, че всеки ден на пазара се появяват голям брой нови продукти. Един от най-популярните е цинкът – минерал, който предлага изключително много ползи за лечение на определени дефицити.

Цинкът може да бъде набавен чрез хранителен режим, хранителни добавки или чрез използване на съдържащи цинк продукти за грижа за кожата. Важно е да се отбележи, че балансът на хранителните вещества е ключов и винаги е препоръчително да се консултирате със специалист.

При практическото приложение в грижата за кожата, цинкът се намира в различни продукти за хидратация, почистване или защита от слънчева радиация и този минерал ни предлага помощ в това отношение.

 1. Цинкът е най-добрият приятел на проблемната кожа

Цинкът е богат на противовъзпалителни свойства, което го прави изключително полезен за проблемна кожа. Неговите свойства помагат за намаляване на възпалението, което е особено важно при проблеми като акне.

Той също така играе важна роля в регулирането на производството на себум (масло) в кожата. Прекомерното производство на себум допринася за появата на акне, така че този минерал помага за поддържане на баланса.

2. Цинк в борбата срещу UV радиацията

Цинкът може да действа като UV блокер, като отразява слънчевите лъчи от повърхността на кожата. Създава бариера, която предотвратява проникването на UVB и UVA лъчи в кожата, което го прави отлична съставка в слънцезащитни продукти.

Вижте още: Как да носите опушен грим през пролет 2024 (СНИМКИ)

UV радиацията причинява оксидативен стрес в кожата, което води до увреждане на клетките и създаване на свободни радикали. 

3. Подпомага синтеза на колаген и намалява стареенето на кожата

Цинкът играе роля в синтеза на колаген, ключов протеин, който поддържа еластичността на кожата. Като поддържа колагена, цинкът помага за запазване на структурата на кожата и намалява появата на бръчки. Освен това поддържа оптимална влажност на кожата, а хидратираната кожа често изглежда по-млада и жизнена.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама