Учени: Ако ядете това на закуска, ставате по-малко привлекателни


Учени: Ако ядете това на закуска, ставате по-малко привлекателни
Снимка: iStock

Ако искате да изглеждате по-красиви и привлекателни на сутринта, няма да ви навреди да замените сладкиша от бяло брашно и плодовия сок с пълнозърнест хляб и здравословна напитка, за предпочитане чай без захар. Фините промени в лицето са резултат от промени в нивата на кръвната захар и инсулина, твърдят френски експерти.

Вижте още: Искате красива и млада кожа? Всичко, което трябва да знаете за цинка

Резултатите от проучването, проведено във Франция, показват, че хората, които закусват богата на рафинирани въглехидрати храна, са оценени като по-малко привлекателни от тези, които започват деня с по-здравословни въглехидрати, пише The Guardian.

Учени от университета в Монпелие вярват, че фината промяна в привлекателността на лицето може да е резултат от промени в нивата на кръвната захар и инсулина, които могат да повлияят на външния вид на кожата и дългосрочни ефекти върху половите хормони.

"Изненадващо е, но можем бързо да повлияем на външния си вид, като избираме храните, които ядем. Тези физиологични промени могат леко да променят чертите на лицето и да повлияят на възприятието на другите", каза д-р. Клеър Бертикат, еволюционен биолог и водещ автор на изследването.

Изследователите са набрали 52 мъже и 52 жени на възраст между 20 и 30 години и са ги разпределили на случаен принцип да ядат закуска с 500 калории, богата на рафинирани или нерафинирани въглехидрати.

Рафинираната въглехидратна закуска се състояла от френска багета, направена от индустриално бяло брашно, конфитюр, ябълков или портокалов сок и чай или кафе със захар. За ястия от нерафинирани въглехидрати менюто включва пълнозърнест хляб с масло и сирене, портокал или ябълка и чай или кафе без захар.

Учените измервали нивата на кръвната захар на участниците в проучването преди и след хранене и след това снимали участниците при контролирани условия на осветление. След това портретните снимки на участниците били изпратени на групи от хора, чиято задача е била да оценят на колко години са тези хора, колко мъжествени или женствени изглеждат и колко привлекателни са.

Вижте още: 5 цвята, които ще са хит при прическите за пролет 2024 (СНИМКИ)

Френски учени в статия, публикувана в професионалното списание Plos One, твърдят, че закуска, направена от рафинирани въглехидрати, има ефект на намаляване на привлекателността на мъжкото и женското лице, въпреки че дългосрочните ефекти от консумацията на такива храни, събрани от въпросници попълнени от участниците в изследването, бяха по-сложни.

Рафинираните въглехидрати могат да причинят пикове в нивата на кръвната захар, които тялото се опитва да регулира чрез освобождаване на инсулин. Реакцията може да доведе до твърде ниски нива на захар, състояние, наречено хипогликемия, и засяга притока на кръв и външния вид на кожата. 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама