Ново проучване: Ето какво става, ако правите 10 000 стъпки на ден


Ново проучване: Ето какво става, ако правите 10 000 стъпки на ден
Снимка: iStock

Ходенето до 10 000 крачки на ден намалява риска от сърдечни заболявания и ранна смърт, дори ако хората прекарват по-голямата част от деня седнали, показват изследвания, съобщава CNN.

Вижте още: Само за 5 минути: Японско упражнение с кърпа, което ще ви стопи

Експертите по-рано установиха, че хората, които прекарват много време седнали, например на бюро или гледайки телевизия, са по-склонни да развият сърдечни заболявания и преждевременна смърт.

Но досега не беше ясно дали ходенето може да противодейства на ефектите от седене през по-голямата част от деня.

Ново проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine, установи, че всяка допълнителна стъпка над 2 200 стъпки на ден – до около 10 000 – намалява тези рискове, независимо от това колко време прекарвате в седнало положение.

Експертите установиха, че най-нисък риск от ранна смърт има при хората, които правят от 9 000 до 10 500 крачки на ден. Що се отнася до избягването на инсулт и инфаркт, най-нисък риск е сред хората, които са направили приблизително 9700 стъпки.

За проучването, ръководено от университета в Сидни, експертите са използвали данни от Британската биобанка за 72 174 души на възраст около 61 години. Всички са носили акселерометър на китката си, за да измерват нивото си на активност.

По време на близо седем години проследяване имало 1 633 смъртни случая и 6 190 сърдечно-съдови събития, като инфаркти или инсулти.

Резултатите показват, че всяко количество стъпки на ден над 2200 на ден е свързано с по-нисък риск от смърт и сърдечни заболявания, независимо от времето, прекарано в седнало положение, но ползите се увеличават с колкото повече стъпки хората предприемат.

Вижте още: Учени: Ефективни ли са тренировките само през уикенда

Като цяло 9 000 до 10 500 стъпки на ден намаляват риска от ранна смърт с 39 процента и риска от инфаркт или инсулт с 21 процента. И в двата случая 50 процента от ползите се постигат между 4000 и 4500 стъпки на ден.

Друго проучване, публикувано в Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, установи, че дори ниските нива на упражнения могат да помогнат за намаляване на риска от инсулт.

Хората трябва да бъдат насърчавани да бъдат физически активни дори на най-ниските нива - казаха изследователи, участвали в проучването.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама