Тези 10 болести се наследяват само от майката


Тези 10 болести се наследяват само от майката
Снимка: Istock

Има заболявания, които се унаследяват изключително и само по женска линия, така че е важно да сте наясно кои са.

Сред тях са някои автоимунни заболявания, както и някои състояния, които не могат да се третират като хронични заболявания, но могат сериозно да ни тормозят цял ​​живот. Дори причината за депресията и безсънието не е задължително да е силен стрес или прекомерна работа, а генетична предразположеност.

Вижте още: Невероятно: Учени са открили нова суперхрана, пълна с антиоксиданти

Днес ви представяме 10 болести, които се наследяват от майката:

1. Остеопороза

При това заболяване на костите, което ги прави крехки и е характерно за женската популация, като ключов е наследственият фактор. Остеопорозата обикновено се появява след менопаузата, когато костите губят калций.

Най-важното, върху което трябва да работите, е превенцията – приемайте колкото се може повече калций, но знайте, че той се усвоява правилно само в комбинация с витамин D. Също така не се препоръчва консумацията на газирани напитки, тъй като при наследствен фактор , рискът от остеопороза се увеличава с цели 14%, което не е никак малко.

2. Ревматоиден артрит

Въпреки че причината за това заболяване, което се определя като автоимунно, все още не е точно дефинирана, се смята, че е комбинация от наследствени фактори и условия на околната среда.

Ревматоидният артрит изобщо не е наивен, защото поразява ставите, дегенеративно заболяване и в определен напреднал стадий може да означава инвалидна количка.

Препоръчва се здравословен начин на живот и физическа активност, като особено важно е да се грижим за здравето на зъбите. Доказано е, че пародонтитът, като заболяване на венците, което води до загуба на зъби, повишава риска от ревматоиден артрит.

3. Преждевременно стареене

Учените откриха набор от гени, които отговарят за това колко дълго успяваме да запазим младостта си. Те се предават от поколение на поколение по майчина линия. Има възможност за наследяване на увредено ДНК, което ще ускори процеса на стареене.

Учените все още не са измислили начин да върнат времето назад, но е необходимо да си създадем навик да използваме кремове с висок защитен фактор (SPF), защото чувствителността към слънцето също е наследствена.

4. Депресия

Над 300 милиона души страдат от депресия всяка година и е установено, че жените са особено предразположени към това психическо състояние, което включва следродилна депресия.

Науката също така е открила, че един от факторите, които допринасят за депресията, е наличието на ген Slc6a15, който се унаследява естествено.

Разбира се, депресията е лечимо състояние, но винаги е важно да потърсите професионална помощ.

Вижте още: Лепенки с витамини: Хит в мрежата, но работят ли наистина?

5. Глаукома

Глаукомата се среща много по-често при жените, отколкото при мъжете, а генетичните мутации, които причиняват това заболяване, са наследствени.

До 40-годишна възраст трябва да посещавате офталмолог на всеки 2-4 години. Между 40 и 54 години на 1-3 години. От 55 до 64 на всяка година или две, а след 65 на всеки 6-12 месеца.

6. Сърдечно-съдови заболявания

Натрупването на мазнини при женската популация е генетично обусловено и ако е характерно за коремната област, това означава и риск от сърдечни заболявания.

Той също така се свързва с нивата на холестерола и натрупването на мазнини в кръвоносните съдове, като всички те могат да причинят състояния като инфаркт, хипертония, диабет. В този случай са необходими физическа активност, здравословно и диетично хранене, отказ от тютюнопушене и консумация на алкохол.

7. Мигрена

Жените страдат от мигрена 3 пъти повече от мъжете, а също така се отбелязва, че много често склонността към такова интензивно главоболие е генетично предразположена.

Това, което можете да направите сами, е да намалите кофеина, алкохола, захарта, да пиете колкото е възможно повече вода, за да останете хидратирани и да спите достатъчно.

8. Безсъние

Учените са открили, че хроничните нарушения на съня от този тип се влияят не само от психогенни фактори, стрес и др., но и от гените, които наследяваме по женска линия. Преди малко споменахме, че има генетична връзка при заболявания като депресията, а това се отнася и за тревожните разстройства и неврозите.

Опитайте се да си създадете биоритъм за лягане до 23 часа, вечер не пийте кафе и тежка храна, а ако тренирате - физическата активност да е поне четири часа преди сън.

Вижте още: Пости: Кой е най-добрият заместител на млякото и какви зеленчуци да ядем вместо месо и яйца

9. Болест на Алцхаймер

Това е форма на деменция, която също е по-често срещана при жените, отколкото при мъжете. Генетичният фактор също е важен, а начинът на живот може да намали риска от болестта на Алцхаймер.

Трябва да премахнете лошите мазнини и захари от диетата си, да контролирате холестерола и кръвното налягане, да се занимавате с физическа активност, защото тя увеличава притока на кислород в тялото.

10. Рак на гърдата и яйчниците

В света може би най-известният случай, свързан с тази тема, е ходът на холивудската актриса Анджелина Джоли, която преди няколко години претърпя мастектомия (отстраняване на гърдата) и след това отстраняване на яйчниците, след като се установи, че тя имаше мутация в гена, отговорен за тези заболявания. от което са починали майка ѝ и баба ѝ.

Все пак нека споменем, че от медицинска гледна точка подобна стъпка е драстична, защото всъщност е превантивна, преди заболяването да бъде диагностицирано.

Като цяло, ако има риск, на първо място се препоръчват редовни прегледи, но също така и здравословен начин на живот, който изключва тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол и данните, които също са важни, се препоръчва жените да имат първо дете преди възрастта 30. тъй като е доказано, че намалява и риска от рак на гърдата и яйчниците.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама