Невероятно: Учени са открили нова суперхрана, пълна с антиоксиданти


Невероятно: Учени са открили нова суперхрана, пълна с антиоксиданти
Снимка: iStock

Хората са в постоянно търсене на здравословни храни и алтернативи, които биха подобрили начина на живота и здравето на човек. Специалисти от Мемориалния университет в Нюфаундленд, Канада, са на мнение, че плодовете на храста морски зърнастец, известен и като облепиха, е богат източник на естествени антиоксиданти в Северна Америка.

Проучването, осъществено под ръководството на проф. Ферейдун Шахиди, показва уникалния хранителен профил на плодовете на облепихата, отглеждани в Канада.

Вижте още: Лепенки с витамини: Хит в мрежата, но работят ли наистина?

Повече за растението

Може би сте виждали това растениепо крайбрежието на Северозападна Европа, както и в умерените райони на Централна Азия. Плодовете и листата му се използват широко заради хранителните, фармацевтичните и функционалните им свойства - маслото от растението е богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини Е, В и А и полифеноли.

Резултатите от проучването са акцентирали на наличието на ключови полифенолни съединения в плодовете и семената на облепихата, като всяко от тях има потенциални ползи за здравето, вариращи от сърдечносъдова защита до противовъзпалителни свойства.

Освен това, екстрактите от облепиха демонстрират антидиабетен и антизатлъстяващ потенциал. Според изследователите това проправя пътя за по-нататъшно изследване на техните механизми и потенциални терапевтични приложения.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама