Лепенки с витамини: Хит в мрежата, но работят ли наистина?


Лепенки с витамини: Хит в мрежата, но работят ли наистина?
Снимка: iStock

Най-новата тенденция в хранителните добавки звучи твърде добре, за да е истина. Залепете малък стикер и започнете да попивате хранителни вещества като витамини от група В, магнезий и дори мелатонин през кожата си. Витаминните лепенки се появяват навсякъде и са безспорно удобен начин да си набавите хранителни вещества, но можете ли всъщност да абсорбирате хранителни вещества през кожата си? Ето какво трябва да знаете за витаминните пластири.

Какво точно представляват лепенките с витамини?

Всъщност тези продукти може да са хит, но не са нови. Те съществуват от 1979, въпреки че първите лепенки са били използвани за лечение на болест при пътуване, а не като добавка.

Вижте още: Топ 5: Най-добрите диети за жени над 50

Известни още като трансдермални пластири, тези лепкави разтвори са лесен начин за доставяне на доза лекарства, витамини или минерали през кожата. Те функционират като стикери, но когато се приложат върху кожата ви, сместа от хранителни вещества в лепилото се абсорбира в кожата и оттам в кръвния поток.

Колко хранително вещество получавате във всеки пластир?

Витаминните пластири не са равносилни на хапчетата. Какво има във всеки даден пластир може да варира много и можете да намерите такива, които предлагат едно хранително вещество или коктейл от много различни витамини, минерали и билки.

Докато някои продукти изброяват всяка съставка и количеството на тези съставки, други са неясни и пропускат ключова информация. Ясното, подробно етикетиране ще ви помогне да разберете какво точно (и колко) приемате.

Вижте още: Лекар отговаря: Колко хранителни добавки са твърде много?

Полезни ли са?

Много марки лепенки (и техните промоции в социалните медии) твърдят, че носенето на лепенка, наситена с витамини, може да помогне при заболявания и да се справи с проблемите, свързани със здравето. Но често техните продукти не успяват да осигурят осезаеми резултати или ползи.

Понастоящем изследванията не могат да потвърдят тяхната легитимност в ефективното и адекватно доставяне на необходимите хранителни вещества, от които хората се нуждаят.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама