Учени: Автоимунните заболявания засягат предимно жени, ето защо


Учени: Автоимунните заболявания засягат предимно жени, ето защо
Снимка: iStock

Четирима от пет пациенти с автоимунни заболявания са жени. Имунната система има за цел да ни предпази от бактерии и паразити, както и от ракови мутации. При някои хора обаче тази система атакува тъканите на тялото им. Състояния като диабет тип 1, ревматоиден артрит, лупус и множествена склероза, автоимунните заболявания са третата най-разпространена категория заболявания, изпреварени само от онкологични и сърдечни заболявания.

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за магарешката кашлица

Нарушенията на имунната система засягат предимно нежния пол. В САЩ четири от всеки пет пациенти с автоимунни заболявания са жени. Нови изследвания показват, че това състояние може да се обясни с взаимодействието между две Х хромозоми.

Когато има две X хромозоми, клетката може да използва информация само от една.

хромозоми

За да се избегнат някои дублирания на гени, свързани с X хромозомата, една от тях случайно се „заглушава“. Дълги нишки от РНК и придружаващите ги протеини се увиват около такава хромозома, предотвратявайки опитите ѝ да извършва каквато и да е дейност, обясняват учените.

Ново проучване, ръководено от изследователи от Станфорд, разкрива, че няколко протеина, които РНК използва, за да заглуши хромозомите, са автоантигени. При автоимунните заболявания те активират имунната система, карайки я да атакува тялото, което трябва да защитава.

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за мигрената

Изследователите съобщават, че този молекулярен комплекс е основният двигател на автоимунните разстройства, което може да обясни защо жените са по-податливи на развитие на този тип заболяване, тъй като имат две от тях, за разлика от мъжете.

Като лекар имам много пациенти, повечето от които са жени, с лупус и склеродермия, които са автоимунни заболявания, които се проявяват върху кожата“, казва Хауърд Ченг, генетик в Станфорд.

В този смисъл изследователите са тествали хромозомите при мъжки мишки.

Обикновено мъжете развиват лупус-подобен автоимунитет с много по-ниска честота от жените. Но когато ген беше вмъкнат от нишките на РНК, които се увиват около хромозомите, състоянията започнаха да се развиват със скорост, подобна на жените с автоимунни заболявания.

Това предполага, че двойните X хромозоми излагат хората на по-голям риск от развитие на автоимунитет, но също така, според изследователите, това е вероятно само, ако имат съществуващо генетично предразположение.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама