Всичко, което трябва да знаете за магарешката кашлица


Всичко, което трябва да знаете за магарешката кашлица
Снимка: Istock

Коклюшът или наричаната магарешка кашлица е остро инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Bordetella pertussis. Този вид кашлица засяга главно бебета и малки деца и лесно се предава от човек на човек по капков път. 

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за мигрената

Симптоми на Коклюш

След 7-10 дни (максимум 21 дни) от контакта с болния се появяват първите симптоми на заболяването. В типичната клинична картина на магарешка кашлица се разграничават три стадия на заболяването.

Първи етап

В начален стадий преобладаващите симптоми и признаци са подобни на настинка (кихане, хрема, леко повишена телесна температура, лека кашлица), които продължават една до две седмици.

Втори етап

Във втория, пристъпен стадий, със засилване на симптомите и признаците на заболяването от първия стадий, се наблюдава значително влошаване на оплакванията по отношение на интензитета и честотата на кашлицата с пристъпи, особено през нощта.

Трети етап

В последния, реконвалесцентен стадий, който продължава седмици и месеци след началото на заболяването, симптомите постепенно намаляват и болните се възстановяват напълно. Най-честото усложнение на магарешката кашлица е пневмонията (възпаление на белите дробове), която е и най-честата причина за смърт при засегнатите бебета и деца.

Вижте още: Недостигът на витамин D води до неподозирани здравословни проблеми

Неврологичните усложнения в резултат на намален приток на кислород към мозъка са конвулсии и енцефалопатия. Други по-леки усложнения са възпаление на средното ухо и дехидратация, а в резултат на повишено налягане се появяват кръвотечения от носа, херния и пневмоторакс.

Заболяването се причинява предимно от токсин. Бактерията се прикрепя към ресничестия епител на дихателните пътища и отделя токсин, който причинява парализа и възпаление и затруднено изхвърляне на респираторния секрет.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама