Недостигът на витамин D води до неподозирани здравословни проблеми


Недостигът на витамин D води до неподозирани здравословни проблеми
Снимка: iStock

Една от причините за повишеното либидо може да е, че имате повече хормони на щастието, които циркулират във вашето тяло, благодарение на високите ви нива на витамин D.

Вижте още: Ето кога НЕ трябва да консумирате портокали и мандарини

Какво е значението на витамин D за здравето ни?

"Хората са склонни да приемат, че сезонната депресия се причинява от мрачните къси зимни дни, но всъщност  времето на закрито не означават само липса на слънчева светлина, а ѝ по-малко витамин D и следователно по-малко допамин и серотонин" – казва д-р. Сара Готфрид от Харвард и допълва:

"Вашето тяло преминава през сложен процес на използване на слънчевите UVB лъчи за производството на 7-дехидрохолестерол, който след това се превръща във витамин D 3. Когато този витамин D3 достигне черния ви дроб, той претърпява друга промяна и се превръща във витамин D." казва още д-р. Сара Готфрид.

Как влияе дефицитът на витамин D на половия ни живот?

Серотонинът е невротрансмитер, свързан с регулирането на настроението, и се увеличава, когато витамин D циркулира във тялото ни. В допълнение, функцията на допамина се влияе от липсата на витамин D. Когато вашият център за удоволствие и награда е нарушен, сексуалният ви живот също може да пострада. Има и по-директен начин, по който дефицитът на витамин D може да повлияе на удоволствията ви в спалнята.

При мъжете повишаването на нивата на тестостерон корелира положително с доброто сексуално влечение. При жените ниските нива на естроген са свързани с ниско либидо.

Вижте още: Тези храни ще ви извадят от депресията: Ето кои храни вдигат серотонина

Според проучване от 2010 г., публикувано в списание Clinical Endocrinology, достатъчни нива на витамин D са свързани с по-високи нива на тестостерон, докато обратният ефект също е верен. Проучване от 2018 г. установява, че приемането на добавки с витамин D повишава сексуалното желание при жените.

Дефицитът на витамин D се отразява на половото ни здраве

Дефицитът на витамин D не засяга само вашето сексуално желание. Вагиналното здраве, плодовитостта и дори еректилната дисфункция са свързани с дефицит на витамин D. Сега, след като знаете колко важен е този витамин за вашия сексуален живот, може би искате да знаете за някои от неочакваните причини за дефицит му, главната от които е недостатъчното излагане на слънце. Вашата възраст, цвят на кожата и основните здравословни проблеми също оказват влияние.

Как да приемаме витамин D?

Експертите са съгласни, че най-голямата грешка, която вероятно ще направите с витамин D, е да мислите, че можете да го получите само от един източник. Излагането на слънчева светлина, правилният хранителен режим и добавки, могат да вървят ръка за ръка, когато става въпрос за набавянето на този витамин.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама