Тези храни ще ви извадят от депресията: Природни средства за вдигне на серотонина


Тези храни ще ви извадят от депресията: Природни средства за вдигне на  серотонина
Снимка: Istock

Доброто настроение се влияе от различни фактори, включително храната, която ядем. Да, много от нас се чувстват щастливи след хранене, но има специфични храни, които имат ефект на повишаване на хормона на щастието - серотонин, и автоматично ни карат да се чувстваме по-добре.

Вижте още: Енергийните напитки крият кошмарни рискове за децата, ето какви

Днес ви представяме 7 храни, които ще ви извадят от зимната депресия:

Тъмен шоколад

шоколад

Фактът, че шоколадът ни прави щастливи, може да не е изненада за никого, но особено черният шоколад подобрява настроението. Наслаждаването на този сладък деликатес може да стимулира отделянето на ендорфини, естествен подобрител на настроението в тялото. В допълнение, черният шоколад съдържа съединения, които повишават нивата на серотонин, което допринася за чувството на щастие.

Мазни риби

сьомга

Мазните риби като сьомга и пъстърва са богати на омега-3 мастни киселини, които повишават нивата на серотонин и допамин. Повишаването на нивата на тези хормони спомага за по-добро общо настроение. Здравословните мазнини в тези вкусни риби са важни за оптималната мозъчна функция.

Банани

банани

Бананите са пълни с полезни хранителни вещества, като триптофан и аминокиселини, които имат ефект на повишаване на нивата на серотонин. Благодарение на тези ползи, бананите могат да подобрят настроението и дори да намалят симптомите на депресия.

Горски плодове

Горските плодовете са богати на антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес и възпалението, което в крайна сметка може да допринесе за промяна в настроението към по-добро. Освен антиоксиданти, те съдържат и витамин С, който подпомага производството на допамин.

Пробиотици

кисели краставици

Понякога не се замисляме как здравето на червата може да повлияе на настроението ни. Богатите на пробиотици храни, като кисело мляко и ферментирали храни, подобряват чревната функция и здравето, което може да повлияе на настроението и щастието ни.

Вижте още: 5 магични плодови чая и ползите за организма от тях

Зеленолистни зеленчуци

Спанакът, къдраво зеле, манголд и други листни зеленчуци съдържат фолат, витамин В, необходим за синтеза на серотонин и допамин, които пряко влияят върху подобряването на настроението и чувството за щастие. Честата консумация на зеленолистни зеленчуци също може да намали нивата на стрес.

Ядки и семена

Ядки и семена, като бадеми, орехи и слънчогледови семки, са пълни с основни хранителни вещества. Известно е, че съдържат магнезий, минерал, който подпомага производството на допамин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама