Ето кога НЕ трябва да консумирате портокали и мандарини


Ето кога НЕ трябва да консумирате портокали и мандарини
Снимка: iStock/Guliver

Портокалите, лимоните и мандарините са цитрусови плодове, известни с характерния си кисел вкус. Те също са богати на витамин С, мощен антиоксидант, който поддържа имунната система и подпомага усвояването на желязото. Въпреки че са здравословни, не е добре да ги ядете след хранене. Диетологът Екта Сингвал изброи някои от страничните ефекти.

Вижте още: Тези храни ще ви извадят от депресията: Природни средства за вдигне на серотонина

Как влияят цитрусите на храносмилането?

мандарини

Цитрусовите плодове са киселинни и консумацията им веднага след хранене може да наруши храносмилането при някои хора. Киселинността може да доведе до дискомфорт, лошо храносмилане или киселини в стомаха, особено при тези, склонни към киселинен рефлукс.

Как влияят цитрусите на кръвната захар?

Въпреки че цитрусовите плодове съдържат естествени захари, консумацията им след хранене може да доведе до бързи скокове и последващи спадове в нивата на кръвната захар. Това може да допринесе за усещане за умора или желание за допълнителни закуски, каза Сингхал от Health Shots.

Как влияят цитрусите на килограмите?

Цитрусовите плодове, въпреки ползите си за здравето, съдържат калории. Тяхната прекомерна консумация, особено след хранене, може да допринесе за превишаване на калориен прием по отношение на потреблението на енергия, което потенциално води до увеличаване на телесното тегло, тоест затлъстяване.

Вижте още: Важно: 4 ранни признака на деменция, които трябва да знаете (ВИДЕО)

Как влияят цитрусите на стомашно-чревеното здраве?

Хората могат да изпитат стомашно-чревен дискомфорт, като подуване на корема или газове, когато консумират цитрусови плодове след хранене, особено ако имат чувствителна храносмилателна система.

Как влияят цитрусите с лекарства?

Цитрусовите плодове могат да взаимодействат с определени лекарства и да повлияят на тяхното усвояване или ефективност. Консумирането на цитрусови плодове след хранене, без да се вземат предвид възможните странични ефекти, може да повлияе на ефекта на лекарствата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама