Всичко, което трябва да знаете за мигрената


Всичко, което трябва да знаете за мигрената
Снимка: iStock

Мигрената често е диагностицирана късно, а хората, които страдат от нея неволно правят неща, които я провокират.

Вижте още: Ето кога НЕ трябва да консумирате портокали и мандарини

Едно ново проучване на учени от Националния институт по здравеопазване в Мериленд, САЩ, разглежда няколко начина за по-точно прогнозиране кога ще се появи мигрена - чрез използване на мобилни приложения за наблюдение на влияещи фактори като сън, енергия, емоции и стрес. Те открили два основни фактора, които драматично увеличават шансовете за мигренозен пристъп -  лошият сън и стресът.

Безсънието почти гарантира болезнено главоболие на следващата сутрин. В същото време ден изпълнен със стрес увеличава шансовете ви да страдате от мигрена вечерта.

Резултатите от изследването показват, че лягането по едно и също време всяка вечер и осигуряването на поне седем часа и половина пълноценен сън може драстично да намали шансовете ви за мигрена.

Някои превантивни мерки, които човек може да предприеме, включват контрол на стрес, доколкото е възможно, тъй като е доказано, че кортизолът играе ключова роля за появата на миргена..

Нестероидните лекарства за болка също може да помогнат за предотвратяване на мигрената, ако се забележат ранни симптоми, като чувствителност към ярка светлина, гадене, замаяност и умора.

Вижте още: Тези храни ще ви извадят от депресията: Ето кои храни вдигат серотонина

Приблизително 15 до 18 процента от жените и шест процента от мъжете имат мигрена, но само около една четвърт от тях получават правилната диагноза и лечение навреме.

Иначе изследването, публикувано в списанието на Американската академия по неврология "Neurology", включва 477 души на възраст между 7 и 84 години, половината от които са имали мигрена.

Те били помолени да водят дневник на главоболието си, за да записват настроението, енергията, нивата на стрес и атаките, които се появяват четири пъти на ден в продължение на две седмици. Участниците също така ежедневно били оценявани за качеството си на съня с монитори, които ги проследявали нощно време

Учените отбелязват, че депресията не отключва мигренозен пристъп, за разлика от стресовите ситуации. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама